Volkswagen începe testarea automobilelor autonome
15.05.2021
        
Distribuie acest articol!   

În cursul acestei veri, Volkswagen va derula primele teste cu sistemele de conducere 100% autonomă. Noua tehnologie urmează să fie implementată în următorii patru ani, pe modelul de serie derivat din conceptul ID.Buzz (foto), o reinterpretare modernă, electrică, a celebrului Bulli.

Sarcina dezvoltării sistemelor care vor intra în dotarea automobilelor autonome revine departamentului Moia, o entitate special creată în acest scop, care va trece la acțiune prin organizarea acestor prime teste. Pentru început, ele se vor desfășura undeva în apropierea orașului München.

Centrul de testare este compus din diferite tipuri de trasee, intersecții complexe, generatoare de ceață și ploaie și porțiuni pe care se pot dezvolta viteze mari, ca pe autostradă.

Obiectivul este clar: crearea, până în 2025, a unor vehicule autonome destinate transportului de persoane și livrărilor. Versiunea de serie a conceptului ID.Buzz ar urma să fie primul automobil Volkswagen 100% autonom.

Pentru a atinge nivelul 4 de autonomie, care presupune eliminarea intervenției umane la nivelul volanului, Volkswagen utilizează sistemul LIDAR, dezvoltat de Argo Al. Împreună cu Ford, gigantul german a investit masiv în compania americană Argo Al. Aceasta a prezentat recent noul său sistem LIDAR Argo, capabil să vizualizeze obiecte aflate la o distanță de până la 400 de metri.

Ce este LIDAR
LIDAR (abrevierea de la ”light detection and ranging”) este un concept apărut prin anii 60, care permite scanarea și cartografierea mediului înconjurător cu ajutorul unor raze laser și calculând apoi cât de rapid se întorc acestea. Implementată inițial pe avioanele militare, această tehnologie a devenit cunoscută după ce a fost folosită de misiunea Apollo 15 la cartografierea suprafeței Lunii. La automobilele autonome, LIDAR are rolul de a detecta obstacolele, obiectele sau persoanele din apropiere, sporind astfel siguranța deplasării.

Distribuie acest articol!