Scandalul Dieselgate se extinde în Franța: acuzații de înșelăciune pentru Volkswagen, Renault și Citroen
17.06.2021
        
Distribuie acest articol!   

Constructorii de automobile Volkswagen, Renault și Citroen au fost acuzați în Franța, de înșelăciune, în legătură cu ancheta derulată în urma scandalului Dieselgate. Acuzațiile sunt, practic, aceleași ca și cele care au declanșat scandalul în 2015: instalarea unui software ascuns, pe motorizările diesel, cu scopul de a înșela controlul emisiilor.

În timp ce constructorul german neagă ”orice prejudiciu adus consumatorilor francezi”, compania Renault, suspectată de la sfârșitul anului 2016, specifică într-un comunicat că neagă ”să fi comis vreo infracțiune” și reamintește că vehiculele sale ”nu au fost echipate cu software fraudulos” sau ”dispozitive de control al poluării”.

Pentru moment, Renault trebuie totuși să depună un depozit de 20 de milioane de euro, inclusiv 18 milioane de euro pentru posibila plată a daunelor și amenzilor, și să ofere o garanție bancară în valoare de 60 de milioane de euro pentru a compensa orice daună.

Potrivit unei surse judiciare, la rândul ei, compania Volkswagen a fost plasată sub supraveghere judiciară, cu o garanție în valoare de 10 milioane de euro și obligația de a furniza o garanție bancară în valoare de 60 de milioane de euro.

Renault și Volkswagen nu sunt, evident, singurii producători investigați în Franța. Anchetele juridice vizează, de asemenea, PSA și Fiat-Chrysler, acum unite în grupul Stellantis. De altfel, Automobiles Citroën SA, parte a acestui gigant recent creat, a fost inculpată zilele trecute, de către magistraţii instructori, cu privire la acuzaţii de fapte de înşelătorie la vânzarea unor vehicule diesel Euro 5 în Franţa, în perioada 2009-2015.

Reamintim, scandalul Diesegate a declanşat acţiuni în justiţie în numeroase ţări, începând cu Statele Unite. Grupul Volkswagen  a plătit până acum amenzi și despăgubiri de peste 30 de miliarde de euro, după ce a recunoscut frauda, în 2017.

Distribuie acest articol!