Audi va renunța la cel mai mic model din gamă, A1
12.08.2021
        
Distribuie acest articol!   

Soarta mezinei din gama Audi a fost hotărâtă: actuala generație a modelului urban A1 nu va avea un înlocuitor. Confirmarea a venit din partea lui Markus Duesmann, președintele Audi, în cadrul unui interviu acordat publicației Automotive News.

Situația nu este singulară! Tot mai mulți constructori decid să renunțe la modelele lor din segmentul mini dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: rentabilitatea scăzută din această categorie.

Până acum segmentul era, totuși, rentabil, în ciuda marjelor mici. Problema actuală o constituie viitorul standard antipoluare Euro 7, care urmează să fie stabilit până la finele anului.

Cum restricțiile pentru propulsiile termice vor fi tot mai draconice, va fi extrem de complicat ca acestea să corespundă, din punct de vedere al emisiilor, pentru rulajul în mediul urban. Astfel, impactul noilor standarde antipoluare va fi dramatic pentru rentabilitatea unui astfel de model.

Constructorii preferă să investească banii astfel economisiți în alte proiecte, mai ales în electromobilitate. Audi a menționat deja că are în lucru un model electric, cel mai probabil un mini SUV, pentru segmentul vehiculelor urbane.

Totuși, A1 nu va părăsi foarte repede showroom-urile Audi. Lansată în 2018, doar în varianta cu 5 uși, a doua generație nu a ajuns încă la jumătatea carierei. Cum intrarea în vigoare a standardului Euro 7 este prevăzută pentru anul 2025, actuala generație are asigurat un ciclu de viață ccomplet, de cel puțin șapte ani.

Distribuie acest articol!