Michelin revoluționează anvelopa auto, prin lansarea unui model care nu face pană
03.11.2021
        
Distribuie acest articol!   

Michelin va lansa un nou model de anvelopă, botezat Uptis. Este un pneul cu un concept inovator: nu trebuie umflat cu aer și nu face pană.

Noa anvelopă va fi comercializată pe anumite piețe, începând cu Asia de Est. Din păcate, nu va apărea prea curând pe piața europeană.

Deocamdată anvelopa Michelin Uptis (Unique Punctureproof Tire System) nu este disponibilă pentru publicul larg. Aceasta a fost testată în 2019, pe anumite utilitare din domeniul construcțiilor, însă deocamdată nu poate fi utilizată pe automobilele personale și nici pe vehiculele grele.

Michelin a confirmat lansarea anvelopei în viitorul apropiat. Nu întâmplător comercializarea va începe în Asia de Est, o regiune în care starea drumurilor favorizează dezvoltarea unor astfel de anvelope. Chiar și așa, debutul comercial nu se va produce înainte de 2024.

Împreună cu General Motors, Michelin a lucrat timp de zece ani pentru dezvoltarea acestei anvelope, care reprezintă o nouă revoluție în această industrie, după cea a anvelopelor radiale, inventate în anii 1940.

Tehnologia utilizată la Uptis are bază o structură lamelară, care amestecă cauciucul și fibrele de sticlă. Potrivit Michelin, durata de viață ar fi de trei ori mai mare decât în cazul unei anvelope convenționale, iar pe lângă faptul că nu mai face pană, este și mai rezistentă la șocuri puternice, protejând janta. Un alt mare avantaj îl constituie posibilitatea adaptării oricărui tip de bandă de rulare pe această structură. Evident, anvelopele Uptis vor avea variante de vară și de iarnă.

Distribuie acest articol!