Nissan și-a prezentat viziunea asupra electrificării prin intermediul a patru concepte
18.12.2021
        
Distribuie acest articol!   

În plin proces de redresare, Nissan a prezentat recent un plan pe termen lung, intitulat Ambition 2030. Pentru a-și accelera tranziția către mobilitatea electrică, marca japoneză a prevăzut o investiție de peste 15 miliarde de euro, pentru următorii cinci ani. De două ori mai mult decât a investit în perioada 2010-2020!

Nissan și-a propus ca 75% din vânzările sale europene, până în 2026, să fie realizate cu modele electrificate. Europa va fi piața prioritară, deoarece obiectivele pentru celelalte piețe majore sunt de 55% în Japonia, 40% în China și 40% în Statele Unite, însă toate până în 2030. Astfel, până la sfârșitul deceniului, unul din două automobile produse de Nissan va fi electric sau hibrid.

De altfel, Nissan a fost un pionier pe piața automobilelor electrice. Să nu uităm că Leaf a fost unul dintre primele modele care au democratizat acest tip de propulsie.

De atunci, însă, japonezii au fost ajunși din urmă și chiar depășiți de concurență. Dezvăluit în urmă cu mai bine de un an, SUV-ul Ariya întârzie să se facă văzut pe drumurile publice, semn că producătorul are dificultăți.

Nissan Max-Out

Pentru a recupera timpul pierdut, Nissan a prevăzut o serie de lansări de noi modele electrice. Până la sfârșitul deceniului vor fi lansate 23 de modele noi electrificate, dintre care 15 vor fi 100% electrice. Iar 20 de modele electrice sau hibride cu tehnologie e-Power vor fi lansate în următorii cinci ani.

Nissan Surf-Out

În cadrul prezentării programului Ambition 2030, Nissan a prezentat patru concepte electrice. Max-Out este o mașină sport cu două locuri, decapotabilă, ultra-ușoară. Surf-Out este un pick-up, capabil să arate că soluția electrică poate fi potrivită pentru o utilitară sau un model de teren. Hang-Out este un mini-van care profită de tehnologia electrică pentru a maximiza spațiul la bord, în special printr-o gardă la sol destul de redusă.

Nissan Hang-Out

Aceste trei concepte sunt pentru moment doar în stadiul virtual, deci există foarte puține informații despre ele în acest moment. Constructorul vorbește, de asemenea, despre acumulatori solid state, o tehnologie încă în stadiu de dezvoltare. Nissan speră să lanseze o unitate productivă pilot în 2024 și să înceapă producția de masă în 2028.

Nissan Chill-Out

De asemenea, constructorul nipon a prezentat de curând și conceptul Chill-Out, un crossover compact creat pe noua platformă electrică comună a Alianței Renault – Nissan, CMF-EV. Versiunea de producție, așteptată până în 2024, va înlocui modelul Nissan Leaf. Imagini recente prezintă un model cu aspectul unui SUV coupe.

Distribuie acest articol!