Sfaturi practice pentru sezonul rece
28.12.2021
        
Distribuie acest articol!   

Celebra frază ”iarna nu-i ca vara” este cât se poate de valabilă în privința automobilului, mai ales pentru cei care… au fost luați prin surprindere de venirea iernii.

Automobiliștii ar trebui să evite câteva greșeli pe timpul iernii, pentru a se asigura că vor ajunge în siguranță la destinație.

▪ Verificarea de iarnă. Înainte de sezonul rece este foarte important ca automobilul să fie verificat. Atenție la baterie, care este fragilă la frig, cât și la consumabile (discuri, plăcuțe, anvelope), mai ales dacă aveți de gând să plecați la drum lung cu mașina. Funcționarea corectă a farurilor (inclusiv a celor de ceață) este și ea foarte importantă iarna.

▪ Nu folosiți anvelope de vară. Iarna, chiar dacă nu este zăpadă sau gheață pe carosabil, anvelopele de vară nu au aderența optima. Sub 7 grade Celsius, cauciucul își pierde din proprietăți. O alternativă o constituie anvelopele all-season, dacă iarna nu este foarte severă.

▪ Nu neglijați nivelul lichidului de spălare a parbrizului și ștergătoarele. Ștergătoarele de parbriz și lichidul de spălat sunt folosite intens iarna, așa că verificați-le în mod regulat și schimbați-le când observați că s-au degradat, respectiv completați frecvent rezerva de lichid de spălat parbrizul. Nu uitați să alegeți un lichid special de iarnă, care nu va îngheța foarte ușor.

▪ Nu uitați prognoza meteo. Înainte de o călătorie pe timp de iarnă, neapărat găsiți-vă timp pentru a verifica prognoza meteo! Programați-vă călătoria după cum este necesar, chiar dacă înseamnă prelungirea acesteia: mai bine să ajungeți cu câteva ore mai târziu decât să rămâneți blocat pe drum sau să aveți un accident!

▪ Nu uitați „trusa de supraviețuire”. Pe lângă trusa obișnuită de siguranță (triunghi, vestă reflectorizantă, trusa de prim ajutor etc), iarna sunt foarte utile alte câteva ”dotări” pentru situațiile problematice la drum lung, în zone înzăpezite: cablu de tractare, mănuși, lanternă, pături, lanțuri pentru roți, lopată, săculețe cu nisip, gustări, apă.

▪ Pe cât posibil, nu lăsați mașina afară. Frigul are mai multe efecte nocive asupra mașinii, de aceea este întotdeauna de preferat să parcați în interior. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți acoperi mașina cu o prelată. În cazul unei opriri prelungite în condiții de frig, deconectați bateria și depozitați-o în interior.

▪ Nu dezghețați parbrizul cu apă fierbinte. Șocul termic ar putea deteriora parbrizul, mai ales dacă deja are ciobituri sau fisuri, chiar și foarte mici. Cea mai indicată este racleta, combinată cu încălzirea în interior, eventual cu pulverizarea unei soluții degivrante specială pentru parbriz.

▪ Nu folosiți ștergătoarele pe parbrizul înzăpezit sau înghețat. Greutatea zăpezii poate deteriora motorul ștergătoarelor. La fel, în caz de îngheț, lamelele pot avea de suferit.

Distribuie acest articol!