Cele mai populare culori auto în 2021
19.01.2022
        
Distribuie acest articol!   

Producătorul american de vopseluri auto Axalta a dat publicității o nouă ediție a raportului său anual privind popularitatea culorilor pentru automobile, la nivel mondial. Statisticile ne dezvăluie un numitor comun al tuturor continentelor: culorile cele mai populare sunt cele mai sobre.

În fiecare an, începând din 1953, Axalta, un furnizor de top de vopsea pentru automobile, publică „Global Automotive Color Popularity Report”, o statistică privind popularitatea culorilor pentru automobile din întreaga lume.

Anul acesta, pentru cea de-a 69-a ediție, compania americană dezvăluie că majoritatea mașinilor care circulă în prezent  sunt albe (35%), negre (19%) sau chiar gri (19%).

Deloc surprinzător, griul continuă să urce printre cele mai solicitate culori, cu o creștere de 4% de la an la an. Mașinile albe au rămas însă cele mai răspândite la nivel mondial, începând din 2011 și atingând vârful în 2017, la 39%.

În Europa, griul închis este cel mai popular (27%), urmat de alb (23%) și negru (22%). Mașinile compacte și sport sunt cel mai adesea gri (30%), la fel ca și modelele familiale și cele de dimensiuni medii (33%), în timp ce SUV-urile sunt de culoare albă în proporție de 30%. Vehiculele de lux sunt 37% negre.

Pe Vechiul Continent, cea mai populară nuanță după tripleta alb – negru – gri este albastrul, care se regăsește pe 11% dintre vehicule, urmat de roșu (5%), verde (1%) și galben (1%). Chiar dacă producătorii de automobile propun din nou culori vii în cataloagele lor, în practică clienții optează foarte rar pentru acestea, principalul motiv invocat fiind ușurința revânzării, datorită senzației de discreție.

Iată, potrivit Axalta, cele mai solicitate culori din lume în 2021:
alb: 35% (uni: 21%, sidefat: 14%)
negru: 19% (uni: 3%, cu efect: 16%)
gri închis: 19%
gri deschis: 9%
albastru: 8%
roșu: 5%
maro/bej: 3%
verde: 1%
galben/auriu: 1%
altele: sub 1%

Distribuie acest articol!