Dacia pregătește deja noul Spring
26.02.2022
        
Distribuie acest articol!   

Grupul Renault va lansa, până la finele anului 2025, nu mai puțin de 27 de noi modele, dintre care aproape jumătate vor fi electrice. Printre acestea se va număra și un nou model Dacia 100% electric, așa cum reiese din anunțul făcut de președintele Luca de Meo, în cadrul prezentării rezultatelor financiare ale grupului pe anul precedent.

Noua Dacia, care va fi dezvăluită în 2024, va fi o versiune evoluată a actualului supermini Spring. Deși nu a fost lansat de mult pe piața europeană, unde are un succes cu mult peste cele mai optimiste așteptări (46.000 de comenzi, anul trecut!), Spring are nevoie de o aducere la zi în materie de securitate, pentru a se alinia la noile prevederi legislative europene.

Este vorba de introducerea unor noi sisteme de asistență la condus, pe lista dotărilor obligatorii. Ne referim aici la monitorizarea gradului de oboseală a șoferului sau de tempomatul inteligent. Acestea vor deveni obligatorii mai întâi pentru noile modele lansate în 2022, iar din 2024 pentru toate modelele aflate la vânzare pe piața comunitară.

Iată de ce Spring va trebui să se alinieze la noile cerințe sau, dacă nu este posibil, să fie retras de pe piață și eventual înlocuit cu un alt model. Prin urmare, pentru Spring urmează o versiune evoluată, care va fi dezvoltată pe aceeași platformă tehnică CMF-A.

Va fi un progres important din punct de vedere tehnologic, fără a avea un impact major asupra prețului. Autonomia nu va fi modificată, circa 250 km fiind de altfel suficient pentru un model urban.

Sunt așteptate îmbunătățiri și în ceea ce privește designul și aspectul interior, ceea ce va avea efecte benefice pentru acest model. Nu trebuie uitat că Spring este derivat dintr-un model ”ultra low cost”, Renault Kwid, conceput inițial pentru piața indiană, unde standardele de calitate, dotări și siguranță sunt mult inferioare celor din Europa. Între timp modelul a început să fie comercializat și în Europa, sub logo Dacia, contribuind din plin la reducerea mediei de CO2 a Grupului Renault și înregistrând un succes neașteptat, în principal datorită prețului foarte mic pentru un model 100% electric.

În prezentarea oficială care anticipează lansarea noului Spring se poate observa existența altor patru modele Renault 100% electrice, prevăzute pentru următorii ani. Este vorba de noul Renault 5, anunțat odată cu lansarea planului Renaulution, un SUV compact și unul altul de talie medie (echivalentul lui Nissan Ariya), precum și de o utilitară (probabil, viitorul Master electric).

De asemenea, în 2024 va fi lansat primul Alpine electric, bazat pe viitorul R5 electric. Apoi, în 2025 este prevăzut înlocuitorul electric al lui A110, care va folosi o serie de elemente comune cu un viitor model electric de la Lotus. Astfel, după dispariția brandului Renault Sport, Alpine va prelua rolul ”diviziei de performanță” a Grupului Renault, mai ales că brandul este folosit și în Formula 1.

Distribuie acest articol!