De ce sunt SUV-urile atât de atractive?
25.02.2022
        
Distribuie acest articol!   

Categoria SUV-urilor este singura care continuă să înregistreze rezultate bune, indiferent cât de dificilă este situația pe piața auto, la nivel global. Apărut în America de Nord, celebrul sport utility vehicle (în traducere „vehicul sportiv-utilitar” sau, prescurtat, SUV) este un autoturism ce îmbină spațiul util al unui break cu capabilitățile de deplasare pe un teren accidentat, cu sau fără tracțiune 4×4.

În cele ce urmează încercăm să explicăm foarte pe scurt succesul la vânzări al acestui tip de automobil.

Prima explicație pentru creșterea continuă a segmentului SUV constă în faptul că reunește avantajele unui model familial, unui break și unui tot-teren într-un singur automobil. Utilizatorii sunt seduși de această polivalență, care sugerează libertatea de mișcare.

Apoi, prin proporțiile sale, un SUV inspiră robustețe și siguranță, chiar dacă aici lucrurile sunt deja discutabile. În mod cert, un astfel de automobil impune prin simpla prezență și punctează la capitolul imagine.

În fața cererii care a explodat, mai toți constructorii au intrat pe acest segment și oferă o varietate de modele, pe toate gusturile și buzunarele, cu nenumărate opțiuni practice sau de confort.

În timp ce unii le percep ca pe niște break-uri înălțate, alții le consideră modele off-road la care s-a renunțat la o serie de abilități de deplasare pe teren dificil, în favoarea confortului.

Un SUV are de partea sa și avantajul spațiului, iar unele modele oferă al treilea rând de scaune.

Desigur, criteriile de alegere țin de bugetul disponibil și de nevoile fiecăruia. În principiu, alegerea ar trebui făcută în funcție de ce oferă modelul vizat la următoarele capitole:
– confort;
– spațiu;
– polivalență (important de stabilit care sunt nevoile de deplasare în mediul urban / pe drumuri neasfaltate);
– putere și capacitatea de a trece peste mici obstacole (urcarea bordurilor);
– securitate;
– fiabilitate.

Oferta actuală este cât se poate de vastă și pentru toate portofelele, de la micile modele cu alură de crossover, până la impunătoarele SUV-uri de lux sau coupe. Un SUV compact sau familial are prețul de plecare situat între 20.000 și 30.000 de euro și poate urca destul de mult în funcție de motorizare și lista de dotări suplimentare. Evident, cele cu propulsie hibrid sau 100% electrice sunt cele mai scumpe.

Distribuie acest articol!