Mașina Anului în Lume - finalistele ediției 2022
13.02.2022
        
Distribuie acest articol!   

Comitetul World Car Awards a anunțat zilele trecute lista celor zece finaliste ale trofeului Mașina Anului în Lume / World Car of the Year (WCOTY), ediția 2022. Selecția a fost realizată de pe o listă care a cuprins inițial 28 de candidate.

Trofeele Mașina Anului în Lume se acordă prin vot secret, la șase categorii diferite. Juriul este format din 102 jurnaliști specializați în domeniul auto, din 33 de țări din întreaga lume.

Anul trecut, titlul Mașina Anului în Lume a revenit SUV-ului electric Volkswagen ID.4. Palmaresul complet al ediției 2021 poate fi văzut aici.

Pentru a intra în concurs, modelele trebue să corespundă mai multor criterii de eligibilitate. Printre altele, trebuie să fie comercializate la un preț inferior celor din segmentul de lux, să fie produse în peste 10.000 de unități anual și, bineînțeles, să fie vândute pe cel puțin două piețe majore (China, Europa, India, Japonia, Coreea, America Latină, SUA) de pe două continente.

La fel ca în cazul concursului european Mașina Anului, modelele electrice au anul acesta o prezență mai consistentă pe lista cu finaliste. Cele patru modele 100% electrice sunt Audi Q4, Ford Mustang Mach E, Kia EV6 și Hyundai Ioniq 5. Ultimele trei apar, de altfel, și printre finalistele europene.

Alte trei finaliste sunt electrificate, adică au propulsie hibrid, simplu sau plug in: Hyundai Tucson, Cupra Formentor și Lexus NX.

Lista este completată de trei modele cu propulsie clasică: Honda Civic, Genesis G70 și ”gemenele” Toyota GR86 / Subaru BRZ.

Dacă un model electric va câștiga titlul anul acesta, va fi pentru a patra oară când această performanță este reușită de un automobil cu ”zero emisii locale”. Precedentele au fost Volkswagen ID.4, anul trecut, Jaguar I-Pace, în 2019, și Nissan Leaf, în 2011.

Următoarea etapă a concursului prevede anunțarea modelelor din Top 3, pe 15 martie. Câștigătoarele vor fi anunțate pe 13 aprilie, conform tradiției, în cadrul New York International Auto Show. Mai jos, listele cu finalistele de anul acesta, la cele șase categorii din cadrul World Car Awards.

2022 World Car of the Year (WCOTY)
Audi Q4 e-tron
Cupra Formentor
Ford Mustang Mach-E
Genesis G70
Honda Civic
Hyundai Ioniq 5
Hyundai Tucson
Kia EV6
Lexus NX
Toyota GR86 / Subaru BRZ

2022 World Electric Vehicle of the Year
Audi e-tron GT
BMW iX
Ford Mustang Mach-E
Hyundai Ioniq 5
Mercedes-Benz EQS

2022 World Urban Car of the Year
Dacia Sandero
Opel Mokka
Renault Kiger
Toyota Yaris Cross
Volkswagen Taigun

2022 World Luxury Car of the Year
Audi Q5 Sportback
BMW iX
Genesis GV70
Mercedes-Benz EQS
Volvo C40 Recharge

2022 World Performance Car of the Year
Audi e-tron GT
BMW M3/M4
Porsche 911 GT3
Toyota GR86 / Subaru BRZ
Volkswagen Golf GTI/R

2022 World Car Design of the Year
Audi e-tron GT
Ford Mustang Mach-E
Hyundai Ioniq 5
Kia EV6
Mercedes-Benz EQS

Distribuie acest articol!