Automobilele și numele lor amuzante
17.04.2022
        
Distribuie acest articol!   

Numele reprezintă cireașa de pe tort, în faza de dezvoltare a unui nou model de automobil. După câțiva ani de cercetare și dezvoltare, denumirea comercială reprezintă prima verigă care unește un model nou cu potențialii clienți și viitori săi proprietari.

Numele poate contribui la succesul unui automobil, cum la fel de bine îi poate distruge imaginea. Din această a doua categorie, Chiffon, Laputa, MR2 sau Dictator sunt doar câteva exemple de nume ale căror consonanțe nu au fost tocmai elegante…

În timp ce unele nume sunt folosite doar pentru o anumită perioadă de timp, altele au intrat în istorie și sunt aplicate pe mai multe generații, contribuind la făurirea unor adevărate legende. Simpla rostire a unor nume precum Golf, F-150, Corolla, Espace, este suficientă pentru a face trimitere la imagini, povești sau amintiri dintre cele mai plăcute, cu respectivele modele de automobile.

Există însă și un revers, când unele nume de modele sunt incredibil de prost alese și creează mari probleme. Dacă anumite nume trec neobservate în anumite țări, odată traduse sau introduse pe alte piețe, cu culturi diferite, semnificația lor poate fi foarte, foarte diferită!

Astfel, de pildă, Mazda a comercializat din 1999 până în 2006 un mic model citadin, denumit Laputa. Numele făcea referire la o insulă zburătoare din călătoriile lui Gulliver, însă avea o conotație nedorită la clienții vorbitori de spaniolă…

La fel a fost și pentru Mitsubishi Pajero, care a fost redenumit Montero în anumite țări, unde ”prenumele” era considerat oarecum vulgar.

În prezent se discută despre posibilitatea ca Audi să își redenumească gama de modele electrice pe piețele francofone. Asta pentru că e-tron nu este cel mai elegant nume în franceză…

Dintre cele mai neinspirate opțiuni privind numele trebuie amintit modelul Dictator, lansat de Studebaker în 1927, care a fost rapid redenumit Comandant. Venind în timpurile noastre, Toyota a comercializat până în 2017 un monovolum numit Isis, asocierea acestuia cu Statul Islamic fiind pe cât de involuntară, pe atât de generalizată.

Alte modele precum Daihatsu Naked, Suzuki Baleno sau Isuzu Wizard completează această listă amuzantă.

Distribuie acest articol!