Studiu JD Power în SUA: calitatea automobilelor, în scădere!
17.08.2022
        
Distribuie acest articol!   

Compania americană JD Power a publicat recent „2022 U.S. Initial Quality Study” (IQS), un studiu care analizează calitatea de fabricație a vehiculelor, pe piața americană. Potrivit acestuia, calitatea de fabricație a automobilelor a înregistrat o scădere bruscă.

Peste 84.000 de proprietari de automobile noi au participat la acest studiu, reprezentând 189 de modele de la 33 de mărci diferite.

Studiul concluzionează că pandemia Covid-19  a avut un impact semnificativ asupra producției de autovehicule, în sens negativ. Astfel, problemele întâlnite la automobilele noi au crescut în medie cu 11%, iar printre cauze se numără penuria din lanțul de aprovizionare și creșterea prețului materiilor prime.

Desigur, nu toți constructorii sunt în aceeași barcă: Buick, Dodge și Chevrolet împart podiumul celor cu cele mai puține probleme, conform utilizatorilor. Lista premiaților este completată de Genesis, Kia, Lexus, GMC și Cadillac.

La polul opus, podiumul mărcilor cu cele mai multe probleme de fabricație este format din Polestar, Chrysler și Volvo. Clasamentul este completat de Maserati, Audi, Volkswagen și Tesla.

În general, media problemelor identificate per vehicul a fost în creștere în ultimul an. Modelele de ultimă generație sunt mai afectate, cu 196% din probleme (adică 196 probleme semnalate la 100 de vehicule), față de 175% în cazul vehiculelor mai vechi.

Studiul precizează că, în general, modelele care înglobează multă tehnologie au un risc mai mare de apariție a problemelor. Acestea sunt electronice și se regăsesc în principal în cele mai noi sisteme de infotainment.

De asemenea, modelele care utilizează noile motorizări, 100% electrice (BEV) și hibrid plug-in (PHEV), au fost mai afectate de probleme, în comparație cu cele cu motoare termice.

În această privință se disting în sens negativ și oarecum neașteptat Tesla și Polestar. Producătorul suedez, desprins din Volvo, este mai slab clasat, cu 328 de probleme la 100 de vehicule, în timp ce Tesla este al doilea de la coadă, la producătorii de electrice, cu 226%.

Sursa: JD Power

Distribuie acest articol!