Ford lucrează la o tehnologie inovatoare: farurile de înaltă definiție
23.09.2022
        
Distribuie acest articol!   

Ford dezvoltă în prezent tehnologia farurilor de înaltă definiție, care poate proiecta diferite informații utile în câmpul vizual al șoferului.

Șofatul pe timp de noapte este de cele mai multe ori nesigur. Pe lângă întuneric și vizibilitatea departe de cea optimă, există numeroase pericole suplimentare, precum riscul de a nu vedea din timp un animal care traversează șoseaua chiar prin fața mașinii. Ca să nu mai vorbim de oboseală sau atenția scăzută!

Studii privind siguranța rutieră au concluzionat că riscul unei coliziuni este de șapte ori mai mare în timpul nopții, comparativ cu deplasarea la lumina zilei. Acesta este motivul pentru care constructorii lucrează la dezvoltarea de noi tehnologii, pentru a reduce aceste riscuri. Iar Ford pare să fi găsit o soluție promițătoare!

Într-un videoclip publicat pe YouTube, constructorul american prezintă o tehnologie complet nouă, inovatoare. Aceasta ia forma unor lumini de înaltă definiție, capabile să proiecteze pe drum diverse informații, cum ar fi viteza, prezența unui sens giratoriu sau a unei intersecții.

Dar asta nu este tot, pentru că farurile de nouă generație pot semnala și suprafețele de drum alunecoase, prin afișarea unei pictograme în formă de fulg de nea direct în câmpul vizual al șoferului.

Noile lumini sunt capabile și să proiecteze dimensiunea mașinii, pentru a verifica dacă, de pildă, poate încăpea într-un anumit loc de parcare.

Deși foarte promițătoare, această tehnologie nu este însă complet nouă. Cei de la Volkswagen și Mercedes lucrează și ei de câțiva ani la noi generații de faruri inteligente. Mai mult chiar, Mercedes comercializează deja un astfel de sistem, numit Digital Light, pe modelele sale de ultimă generație, precum Clasa S și EQS.

Ford nu a precizat deocamdată când ar putea oferi noul sistem pe modelele de serie, deoarece acesta se află încă în faza dezvoltare. Oricum, se pare că este doar o chestiune de timp!

Distribuie acest articol!