Mașina Anului 2023 - se cunosc cele șapte finaliste
28.11.2022
        
Distribuie acest articol!   

Care model va fi Mașina Anului 2023 și va prelua coroana cu lauri de la Kia EV6? Răspunsul îl vom afla abia pe 13 ianuarie, anul viitor, în cadrul Salonului Auto de la Bruxelles.

Până atunci însă, juriul format din jurnaliști de specialiate din 22 de țări a desemnat cele șapte finaliste. Acestea provin de pe o listă inițială cu 45 de modele selecționate.

Reamintim, anul trecut a fost pentru prima oară în istoria acestui concurs de prestigiu pentru industria auto europeană, când un constructor coreean a câștigat trofeul.

Anul trecut, în finala ”Car of The Year” au fost șase modele electrice, iar podiumul a fost monopolizat de acest tip de propulsie. Nici anul acesta situația nu este cu mult diferită, cinci din cele șapte finaliste fiind noutăți 100% electrice. Iată o scurtă prezentare a finalistelor COTY, ediția 2023.

Jeep Avenger
Primul model 100% electric de la Jeep are o autonomie de 400 km. Impresionează prin calitatea finisajelor și se poziționează în gamă ca cel mai mic model, sub actualul Renegade.

KIA Niro
Coreenii și-au reînnoit anul acesta SUV-ul din segmentul B, care este oferit atât hibrid, cât și 100% electric, cu autonomie de până la 460 km. Arborează noul limbaj stilistic Kia și, bineînțeles, este adus la zi ca tehnologie.

Nissan Ariya
Acest SUV familial 100% electric ar trebui să ducă mai departe succesul compactei Leaf, un pionier în materie de electromobilitate în Europa. Cu un design nou și un interior foarte spațios, beneficiază de avantajele platformei tehnice CMF-EV, la fel ca noua compactă electrică Renault Mégane E-Tech.

Peugeot 408
Una dintre cele mai importante noutăți ale ”leului”, din ultimii ani, 408 este un SUV coupé care împarte platforma cu Citroën C4X. Nu are versiune 100% electrică, în schimb dispune de două variante PHEV, de 180 CP și 225 CP, cu autonomie în modul electric de până la 63 km.

Renault Austral
Al doilea model finalist care utilizează carbrantul fosil este un alt SUV francez cu tehnologie hibridă. Înlocuiește în gama Renault vechiul Kadjar și este un model-cheie, în care constructorul francez își pune mari speranțe. Este disponibil full hybrid, iar în următoarele luni va fi lansat și primul PHEV.

Toyota bZ4X / Subaru Solterra
”Gemenele japoneze” folosesc tehnologia Toyota și sunt principalele concurente pentru Nissan Ariya. După decenii în care a excelat în propulsii hibrid, Toyota face pasul spre motorizarea 100% electrică prin acest prim model din gama bZ (Beyond Zero) cu autonomie de 450 km.

Volkswagen ID Buzz
Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți Volkswagen din ultimii ani, acest model 100% electric în stil neo-retro reinterprezează în cheie modernă filozofia legendarului Combi din anii 1950. Este disponibil în versiune pentru persoane (cinci locuri) sau marfă (doi europaleți), cu autonomie de până la 416 km. Anul viitor va avea și o versiune alungită, cu șapte locuri.

Distribuie acest articol!