Viitorul SUV compact Toyota, prefațat de două concepte
07.12.2022
        
Distribuie acest articol!   

Cele două concepte prezentate zilele trecute sunt tot atâtea indicii elocvente asupra unor noutăți de importanță majoră pe care le vom vedea, în viitorul pe termen scurt si mediu, în gama Toyota.

Așa cum îl recomandă și numele, BZ Compact SUV Concept anticipează un viitor model 100% electric de dimensiuni compacte, care însă nu trebuie confundat cu bZ4X. Cu 4,53 metri lungime, se va poziționa printre cele mai mari modele din categoria sa și va avea ca adversari direcți modele precum Volkswagen ID.4 sau Kia e-Niro.

Încet-încet ne obișnuim și cu insolita denumire bZ, care vine de la Beyond Zero și va fi generică pentru gama pur electrică a constructorului japonez. O gamă care până în 2026 va reuni deja șase modele distrincte!

Toyota BZ Compact SUV Concept

Conceptul arborează un design în stil european, de altfel el fiind conceput în Franța. Codul de design este cel care se regăsește și pe noul Prius, iar interirorul este original, cu materiale vegetale reciclate, bord minimalist, volan în stil manșă și două display-uri curbate.

Va sta la baza viitoarei versiuni 100% electrice a noii generații CH-R. Versiunea finală de serie este programată pentru mijlocul anului 2024, după lansarea celei de-a doua generații CH-R, așa că deocamdată nu se știe nimic oficial în privința motorizării. Cel mai probabil, numele acestui model va fi BZ3X.

Toyota CH-R Prologue este conceptul pe care îl vom vedea mai repede transformat în model de serie, deoarece prefațează a doua generație C-HR. Anunțată pentru 2023, aceasta va avea două versiuni de motorizare, hibrid plug-in (PHEV) și hibrid clasic, precum și și o variantă 4WD – o premieră pentru CH-R.

Prima generație CH-R – ca o paranteză, denumirea vine de la ”high-rider coupe” – este un model de mare succes. Poziționat între SUV-urile urbane și cele compacte, s-a vândut din 2016 și până în prezent în aproape 600.000 de exemplare, pe piața din Europa.

Toyota CH-R Prologue

Acest showcar ne dă de înțeles că a doua generație, așteptată în 2024, va merge mai departe în ceea ce privește linia stilistică. Tema centrală a designerilor de la centrul de stil Toyota de la Nisa pare să fi fost „un model cât mai îndrăzneț”.

CH-R Prologue prefigurează 90% din modelul de producție. Va avea profilul de SUV coupé, cu flancuri bine reliefate și exterior în două tonuri, ceea ce dă un plus de dinamism.

În timp ce spatele este apropiat de cel de la noul Aygo X, partea frontală ascuțită, în stil „rechin”, va fi generalizat în gamă. Denumită „hammerHead”, este compusă dintr-o grilă 3D și o semnătură luminoasă foarte fină. Din păcate, pentru moment nu se știe nimic despre interior.

Distribuie acest articol!