Dacia Duster 3 - când și cu ce noutăți vine
02.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

Cea de-a treia generație a SUV-ului Dacia Duster este anunțată la orizontul anului 2024. Proiectul va fi finalizat sub coordonarea lui David Durand, noul director de design al mărcii românești.

După toate probabilitățile, prezentarea oficială a noului Duster va avea loc în aprilie 2024, iar comercializarea va demara până la sfârșitul lui 2024.

Istoria numelui Duster a început din 2009, atunci când producătorul român, deja parte din Grupul Renault, a prezentat un concept car cu acest nume. Era un vehicul de agrement futurist, dezvăluit în cadrul Salonului Auto de la Geneva.

Proiectul H79 era însă unul cât se poate de pragmatic, care avea drept obiectiv crearea unui model care la vremea aceea nu exista pe nicio piață. Un SUV capabil să circule pe drumurile din toată lumea, robust, fiabil și la un preț imbatabil.

În primăvara lui 2010 a fost lansată pe piață prima generație Dacia Duster, inclusiv cu tracțiune 4×4. În cei șapte ani de carieră s-a vândut în peste două milioane de exemplare, sub logo Renault sau Dacia, în funcție de piață.

În 2018 s-a lansat a doua generație, care a moștenit ADN-ul Duster-ului, îmbunătățindu-l. Stilul nou, elaborat sub bagheta lui Laurens van den Acker, arborează o linie generală mai robustă, iar din acest an a adoptat noul logo al mărcii.

Modelul Dacia Duster a fost răsplătit cu peste 40 de distincții, peste tot în lume. A fost desemnat Mașina Anului în România, cel mai bun SUV în Marea Britanie, dar și cea mai bună mașină de familie în Germania și Belgia, un palmares care ilustrează foarte bine succesul său internațional.

Dacia Duster merge mai departe, iar cea de-a treia generație poartă numele de cod P1310. Va fi lansată într-un moment în care gama Dacia este în plină expansiune.

Dacia își extinde gama, odată cu venirea lui Jogger, care înlocuiește vechiul Lodgy. Următoarea noutate va fi Bigster, o premieră absolută. Cu până la 7 locuri la bord, va fi un SUV de dimensiuni mari, prefigurat de conceptul omonim.

Look-ul angular al acestuia ar trebui să îl regăsim și la viitoarea generație Duster. Și la fel ca Bigster, Duster 3 va utiliza platforma tehnică CMF-B (care echipează actuala generație Logan / Sandero), dar extinsă, pentru a oferi mai mult spațiu la bord.

În privința motorizărilor, ar trebui să regăsim propulsoarele pe benzină TCe de 1,3 litri (130 CP și 150 CP), precum și versiunea de 1,0 litri Eco-G GPL (100 CP). Motorizarea diesel iese din ofertă, în schimb vom descoperi, în premieră la Duster, propulsia hibrid E-Tech de 1,6 litri, existentă deja pe modelele Renault.

Distribuie acest articol!