Jozef Kaban, înlocuit de la conducerea departamentului de design al mărcii Volkswagen
28.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

Schimbarea șefului de design al mărcii Volkswagen este oarecum neașteptată și ridică anumite semne de întrebare. Pentru Jozef Kaban, înlocuirea cu Andreas Mindt și mutarea pe poziția de Creative Art Director, aduce mai degrabă cu o debarcare.

Mindt, care a condus anterior departamentul de styling al Bentley, îl va înlocui pe Jozef Kaban începând cu 1 februarie 2023. Acesta din urmă preluase direcția de design pentru marca Volkswagen în 2020, iar de acum va fi subordonat membrului Consiliului de administrație al mărcii Volkswagen care este responsabil cu dezvoltarea tehnică.

În cadrul Volkswagen Group Future Center Europe din Potsdam, Jozef Kaban va coordona dezvoltarea viitoarelor soluții de mobilitate pentru marca Volkswagen.

Dar ce a stat la baza deciziei de înlocuire a lui Kaban? Evident, comunicatul de presă Volkswagen nu precizează nimic pe această temă, În schimb, presa auto germană, în frunte cu Automobilwoche, vine cu detalii din culise.

Se pare că noul CEO al mărcii Volkswagen, Thomas Schaefer, a avut unele diferende cu Jozef Kaban. Mai exact, Schaefer i-ar fi cerut lui Kaban să revizuiască look-ul retro-futurist al conceptului Life (care anticipează viitorul crossover subcompact 100% electric ID.2 și a fost prezentat în premieră la Salonul IAA Mobility de la München, din 2021), iar propunerea lui lui Kaban nu l-ar fi mulțumit pe Schaefer.

Un alt motiv l-ar fi constituit solicitarea lui Schaefer de a transforma viitorul sedan electric de top Trinity, așteptat în 2026, în crossover, un stil foarte apreciat mai nou, mai ales printre cumpărătorii de modele electrice. Nu se știe care a fost poziția lui Kaban în această privință, însă schimbarea s-ar putea constitui într-un răspuns în acest sens.

Cert este că locul lui Kaban a fost luat de Andreas Mindt, unul dintre veteranii de top ai Grupului Volkswagen, pentru care lucrează încă din 1996. La Bentley, el va fi înlocuit de Tobias Suehlmann, care până acum a coordonat partea de design exterior.

Rămâne de văzut care va fi viitorul lui Kaban după acest moment. Slovacul este și el un veteran la Volkswagen Group, unde lucrează încă din din 1999 și a avut diverse funcții la mărcile Audi, Bugatti, Skoda și Volkswagen. Pentru câțiva ani, între 2017 și 2019, a trecut și pe la Grupul BMW, unde pentru o scurtă perioadă a fost șef de design la Rolls-Royce.

Distribuie acest articol!