Record de viteză pentru un automobil „de stradă”: peste 500 km/h!
03.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

După 16 ani de muncă asiduă și mari eforturi, pilotul american de teste Johnny Bohmer are toate motivele să fie mulțumit. La volanul unui Ford GT, el a stabilit recent un uluitor record de viteză: 500,1 km/h!

Performanța este cu atât mai mare, cu cât a fost realizată cu un automobil care respectă toate prevederile legale impuse circulației pe drumurile publice.

Prima etapă pe drumul spre această performanță a fost parcursă în 2010, când un Ford GT pilotat de Johnny Bohmer a atins viteza de 300 mph (482 km/h), nemaiatinsă de un automobil de stradă, până atunci.

În versiunea standard, Ford GT are un V8 supraalimentat de 5,4 litri și 550 CP, fiind capabil să atingă viteza maximă de 205 mph (329,90 km/h).

După ce compresorul a fost înlocuit cu două turbocompresoare și aproape întregul grup motopropulsor a fost actualizat, mașina dezvoltă 2.700 CP. Imens pentru un automobil cu plăcuțe de înmatriculare clasice, cu care Bohmer și-a dus copiii la școală ani de zile.

Printre provocările cărora a trebuit să le facă față s-a numărat asigurarea unei aderențe suficiente, integrarea unei parașute pentru frânare și chiar reproiectarea motorului, cu noi componente, după ce a explodat în timpul unor teste.

În 2019, un alt Ford GT a fost înregistrat cu viteza de 300,4 mph (483 km/h), în timpul evenimentului Texas Mile. Mai târziu, în acel an, un Bugatti Chiron a rulat cu 304,77 mph (490, 47 km/h) pe o pista de teste din Germania. După care a venit pandemia și totul a fost pus pe pauză.

Apoi, pe 9 decembrie 2022, Johnny Bohmer, proprietarul și pilotul acestui Ford GT din 2006 botezat „BADD GT”, a atins viteza maximă de 310,8 mph (500,1 km/h), în Florida, la Kennedy Space Center.

Cea mai rapidă mașină legală stradală din lume folosește combustibil E-85 ”de la pompă”, are o asigurare clasică valabilă, aer condiționat, geamuri electrice și toate facilitățile unui automobil modern, inclusiv scaun pentru pasager, sistem audio stereo, semnalizatoare etc.

Viteza maximă a fost măsurată utilizând mai multe tehnologii specializate – VBox Racelogic, Performance Box Touch, patru camere Garmin Ultra 30, ECU FuelTech și Racepak.

Distribuie acest articol!