Clasicul Volkswagen Passat a ajuns la final de carieră
01.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

Anunțat cu mult timp înainte, momentul retragerii binecunoscutului model Passat este acum foarte aproape. Reprezentativul sedan de categorie medie va dispărea în curând din oferta Volkswagen.

După 50 de ani excepționați, cel mai bine vândut sedan de la Volkswagen se pregătește de pensionare. Tranziția către propulsia electrică este principalul motiv al acestei decizii.

În 1973, cu exact 50 de ani în urmă, Volkswagen lansa un sedan familial care, grație calității și prețului accesibil, a devenit rapid un model de referința în categoria sa, la fel ca modelul mai mic Golf, în segmentul compactelor.

Opt generații s-au succedat de atunci, fiecare fiind un succes incontestabil. Chiar și atunci când sedanurile și-au pierdut din popularitate, în favoarea SUV-urilor, Passat a rămas printre cele mai vândute modele.

În câteva săptămâni, așadar, ultimul exemplar Passat va ieși de pe liniile de asamblare ale fabricii din Emden. Este o poveste frumoasă, care a durat o jumătate de secol, la finalul căreia eroul principal are o soartă similară cu cea a celui mai mare rival al său, Ford Mondeo.

Passat părăsește scena fără a avea un înlocuitor. Cel puțin, niciunul direct, deoarece Volkswagen a anunțat deja că sedanul clasic cu motor termic va avea un succesor… electric. Se va numi ID.7 și va avea misiunea să înfrunte Tesla Model 3, Hyundai Ioniq 6 și, bineînțeles, toți rivalii Made in China care vor asalta în curând piața europeană pe acest segment. ID.7 va fi înlocuitor și pentru Arteon, a cărui producție, de asemenea, se va opri în viitorul apropiat.

În privința înlocuitorului, deocamdată informațiile nu sunt complete. Va avea ampatament de aproape 3 metri, deci spațiul interior ar trebui să fie chiar mai generos decât al proverbialului Passat. În plus, va avea loc suficient pentru acumulatori mari.Versiunea de top ar trebui să dispună de o autonomie de până la 700 km (WLTP).

Producția va începe în a doua jumătate a anului 2023. Modelul va fi lansat întâi în China, apoi în SUA și în cele din urmă în Europa, cel mai probabil la începutul lui 2024.

Și totuși, numele Passat nu va dispărea complet. Cel puțin, nu acum! Volkswagen a decis să prelungească durata de viață a versiunii break, care va fi produsă de acum înainte în Slovacia, alături de Skoda Superb.

Având în vedere că în cazul acestui model s-a încheiat ciclul obișnuit de viață de 7 ani, rămâne de văzut dacă Volkswagen a dezvoltat o nouă generație doar pentru break sau va fi doar o evoluție a generației actuale. Răspunsul ar trebui să îl primim până la sfârșitul acestui an.

Distribuie acest articol!