Viitorul Renault 5 electric se pregătește de producție
06.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

Recent au fost dezvăluite noi detalii referitoare la versiunea modernă, electrică, a legendarului Renault 5, care urmează să fie dezvăluit în 2024. Primele prototipuri au început deja testele pe toate tipurile de teren și aderență, inclusiv în condiții extreme.

Noul model va utiliza platforma CMF-B EV a Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi, care urmează să reducă costurile de producție cu 30%, comparativ cu un model electric de generație mai veche, precum Zoe.

Noul R5 electric ar urma să fie dezvăluit complet la sfârșitul anului acesta, motiv pentru care producătorul francez începe să publice treptat informații despre noul său model. Primele detalii vizează, așadar, platforma, motorul și bateria noii citadine electrice.

Deloc surprinzător, Renault confirmă că nu se va mai baza pe celebrul CMF. Noul Renault 5 electric va prelua arhitectura dedicată modelelor electrice din segmentul B.

Constructorul precizează că noua platformă oferă versatilitate și flexibilitate, cu o reducere semnificativă a costurilor. Printre surprize se numără și prezența unei punți spate multi-link, o soluție foarte rară pe modelele din acest segment.

Deși Renault nu dă deocamdată detalii referitoare la motor și acumulator, Renault a optat pentru o unitate sincronă cu rotor bobinat, la fel ca la Zoé și Mégane E-Tech. Acest motor este fără magneți permanenți și pământuri rare, permițând economii în procesul de fabricare, dar care aduce  o creștere în greutate de aproximativ 20 kg.

Din surse neoficiale, se știe că puterile vor fi între 120 și 150 CP. Versiunea de top Alpine, anunțată pentru 2025, va avea peste 200 CP.

Tot neoficial se vorbește despre un nou pachet de baterii, cu o arhitectură simplificată și trecerea de la 12 module, ca la Zoé, la patru module mari, permițând o reducere a greutății cu 15 kg. Noii acumulatori, cu două capacități, de 40 kWh și 52 kWh, ar trebui să fie relativ subțiri, cu un singur nivel de module și cu o densitate energetică îmbunătățită. Autonomia ar trebui să fie de circa 300 km, respectiv 420 km.

Noul Renault 5 electric va fi produs la uzina Cléon din Normandia. Prețul estimat ar trebui să fie sub 25.000 de euro, fără bonusurile ecologice.

Distribuie acest articol!