Avalanșă de noutăți BMW, până în 2025
13.05.2023
        
Distribuie acest articol!   

Cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale grupului pentru anul 2022, BMW a oferit și câteva detalii referitoare la viitorul pe termen scurt și mediu. Desigur, noutățile au vizat în special lansarea mult așteptatei platforme Neue Klasse, care va echipa majoritatea modelelor BMW electrice. Din această perspectivă, următorii ani promit să fie intenși pentru BMW.

Anul acesta, la Salonul Auto de la München, vom avea o avanpremieră a acestei noi platforme. Este anunțat un nou concept car, care probabil va fi mai realist decât BMW i Vision Dee, prezentat la începutul anului, la CES Las Vegas.

Versiunea de serie a acestei compacte electrice va fi lansată în a doua jumătate a anului 2025, când va începe producția la noua uzină din Ungaria, de la Debrecen, dedicată exclusiv platformei Neue Klasse. Va fi, de fapt, versiunea electrică a noii generații BMW Seria 1 și rămâne de văzut dacă va purta numele i1.

Din 2026, asamblarea va începe și în uzina istorică din München, iar din 2027, în San Luis Potosi, Mexic, pentru celelalte modele electrice care la rândul lor vor fi prezentate în curând, de constructor.

CITEȘTE ȘI:
Concept BMW i Vision Dee: conexiunea om – mașină se bazează pe tehnologie și… emoție!
BMW pregătește o mică revoluție


În următorii doi ani, Neue Klasse va echipa șase noi modele electrice diferite. Astfel, gama BMW va include tot mai multe modele bazate pe platforma Neue Klasse și care vor avea aceeași arhitectură NCAR (New Cluster Architecture).

Primele două modele bazate pe platforma Neue Klasse sunt mai mult sau mai puțin cunoscute, deoarece este vorba de un SAV (Sports Activity Vehicle, conform terminologiei BMW) și o berlină din același segment ca BMW Seria 3.

BMW Neue Klasse va încorpora o nouă generație de transmisie, un sistem electric de înaltă tensiune și baterii cu celule optimizate și chimie îmbunătățită. Toate acestea se traduc prin durată de viață a bateriei cu 30% mai mare decât nivelurile actuale, timpi de încărcare cu 30% mai scurți și costuri de producție cu aproape 50% mai mici.

Neue Klasse va fi, prin urmare, pârghia strategică pentru BMW pentru a-și crește rapid vânzările de modele electrice din gamă. Grupul își propune ca modelele electrice să reprezinte 15% din totalul vânzărilor în 2023, 20% în 2024, 25% în 2025, 33% în 2026 și 50% în 2030.

Președintele Oliver Zipse, a confirmat și lansarea, în cursul anului 2023, a noului BMW Seria 5, inclusiv în versiunea electrică i5. Anul viitor, producătorul bavarez va prezenta și o versiune Touring a lui i5. În fine, sunt așteptate noutăți și la Mini, odată cu lansarea, în viitorul apropiat, a primului Countryman 100% electric.

Distribuie acest articol!