Gigantul chinez Geely intră în capitalul Aston Martin
24.05.2023
        
Distribuie acest articol!   

Grupul chinez Geely devine al treilea acţionar al Aston Martin, prin investirea a peste 269 de milioane de euro în capitalul firmei din Gaydon. Geely va deține astfel 17% din Aston Martin.

De fapt, Geely răscumpără în jur de 48 de milioane de euro din acțiunile ordinare deținute de acționarul principal, compania de investiții condusă de miliardarul canadian (și președintele Aston Martin) Lawrence Stroll. Această primă tranșă presupune o plată de aproximativ 3,85 euro pe acțiune, față de o cotație de la bursă fixată în urmă cu câteva zile la aproximativ 2,65 euro.

Geely Automobile Holdings Ltd intră astfel pe ușa din față și devine al treilea acționar major de la Aston Martin, după Yew Tree și Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită.

Grupul chinez, care a fost al 16-lea cel mai mare producător din lume în ceea ce privește vânzările de automobile în 2022, va deveni astfel membru al Consiliului de Administrație de la Aston Martin.

„Geely Holding, care a devenit acționar la Aston Martin, vede un potențial imens pentru creșterea și succesul pe termen lung al mărcii. Ne oferă cunoștințe aprofundate despre piața strategică pe care o reprezintă China, precum și posibilitatea de a accesa gama sa de tehnologii și componente”.

Lawrence Stroll, președinte Aston Martin

Prin această mișcare, Geely nu face decât să își avanseze pionii pe piața din Europa. Reamintim, gigantul chinez este deja foarte prezent pe piața europeană cu mărci precum Volvo, Polestar, Smart, Lotus, Lynk & Co și LEVC, compania britanică care produce noile taxiuri hibrid plug-in londoneze. SUV-urile electrice de la marca Zeekr, membră și ea a grupului chinez Geely, sunt planificate să ia cu asalt, în curând, piața auto de pe Bătrânul Continent.

Iată lista completă a mărcilor grupului Geely, inclusiv a celor care fac obiectul unor joint ventures cu alți producători: Farizon, Geely, Geometry, Jidu, LEVC, Lotus, Lynk & Co, Maple, Polestar, Proton Radar, Smart, Zeekr și Volvo.

Distribuie acest articol!