China a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume
08.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Anul trecut, Japonia era lider mondial la exporturile auto, urmată de China și de Germania. În primul trimestru al anului 2023, China a depășit Japonia.

În total, China a exportat în această perioadă peste un milion de vehicule. Creșterea este cu 58% față de anul trecut.

Așadar, cel mai mare exportator de automobile din lume este acum China. Această performanță a fost posibilă grație modelelor electrificate.

Mașinile 100% electrice și hibrid sunt cele care au determinat creșterea. Acestea au avut un salt de 93% față de anul trecut.

Pentru a desluși mai bine cifrele, trebuie identificați factorii care au determinat creșterea.

Unul dintre acești factori este reprezentat de cererea în creștere din Rusia, care a devenit destinația numărul 1 pentru exporturile chinezești. În total, constructorii chinezi au vândut în Rusiei 140.000 de vehicule, adică de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2022.

Însă există și alte destinații majore pentru mașinile chinezești. Este cazul Europei, Australiei sau chiar Braziliei.

Constructorii străini au un rol important în exporturile Chinei. Tesla, de pildă, a raportat 90.000 de unități produse în China și destintate exportului. O cifră cu mult peste cele 30.000 de exemplare produse și exportate de producătorul local BYD, de pildă.

Dinamica acestor cifre indică și o anumită creștere a exporturilor realizate de China. Iar estimările indică un export de 8 milioane de vehicule, până în 2030.

Distribuie acest articol!