Renault H1st Vision. Un concept inovator, pentru mobilitatea viitorului
20.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Numele neobișnuit al acestui concept electric vine de la Human First vision. A fost prezentat la evenimentul Viva Technology 2023, de consorțiul Software République, format din șase companii franceze (Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault, STMicroelectronics și Thales), care și-au unit eforturile cu scopul de a dezvolta tehnologii inovatoare de mobilitate.

Renault H1st Vision este un concept car colaborativ și inovator, care ilustrează viziunea mobilității de mâine, prin crearea unui ecosistem european de mobilitate durabilă.

Până în 2025, această inițiativă își propune să vină cu zece noi oferte de servicii și produse, să lanseze cel puțin 50 de startup-uri și să ofere servicii în peste 50 de teritorii. Ca parte a salonului Viva Technology, care a avut loc în perioada 14-17 iunie 2023, la Paris, Software République a prezentat acest concept inovator de mobilitate colaborativă.

Bazat pe recentul concept Renault Scenic Vision, ușor reproiectat pentru această ocazie, H1st Vision încorporează tehnologii funcționale pentru o mobilitate care în viitor va fi centrată pe „uman”.

H1st Vision a fost dezvoltat într-un timp record de doar șase luni, de o echipă formată din 100 de oameni. Încorporează nu mai puțin de 20 de inovații, care asigură siguranța atât pentru ocupanții vehiculului, cât și pentru partenerii de trafic.

De exemplu, accesul în vehicul este sigur și inovator, pe bază de biometrie, interiorul oferă o experiență sonoră unică, autonomia este optimizată, starea de sănătate a șoferului este monitorizată, iar la protecția ocupanților contribuie o serie de alerte predictive.

Proiectanții au mers chiar mai departe cu imaginația, astfel că vehiculul fizic și operațional este completat de o replică virtuală, care evoluează într-un univers în care sisteme independente vor comunica și interacționa între ele – infrastructuri, energie, servicii publice, utilizatori de diferite categorii.

Acest concept are rolul de a demonstra publicului larg, factorilor de decizie și autorităților locale ce se poate realiza cu ajutorul mobilității inovatoare și durabile și de a simula cazuri de utilizare care pot apărea în lumea reală. Astfel, de exemplu, este posibilă îmbunătățirea siguranței la bordul vehiculului sau pentru parteneri de trafic (bicicliști, pietoni, vehicule de urgență), grație sistemelor de comunicare și predicție.

Conceptul H1st Vision are o interconectare extinsă cu mediul său, ceea ce îi permite să dialogheze constant cu ecosistemele digitale și fizice. Deși oferă o viziune asupra mobilității de mâine, acest concept de mașină își propune, de asemenea, să dezvolte noi modele economice, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea de a rezerva și de a plăti un serviciu direct din mașină, precum parcarea sau accesul la stația de reîncărcare.

H1st Vision este o creație interesantă și pentru… melomani, având în vedere că sunetele emise de acest concept sunt ”compoziții” ale lui Jean-Michel Jarre. Celebrul compozitor francez de muzică electronică a fost de acord să colaboreze cu Renault, la crearea sunetelor noilor mașini electrice. În cazul de față, conceptul are 16 boxe la interior, astfel că fiecare pasager are propriul său spațiu sonor.

Distribuie acest articol!