Deși par banale, manechinele utilizate la teste integrează tehnologii complexe și sunt foarte scumpe
09.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Construite de companii specializate, manechine pentru testele de impact sunt extrem de costisitoare. Prețul unuia începe de la aproape 100.000 de euro și poate ajunge la un milion de euro.

Sunt indispensabile pentru constructorii de automobile, care caută permanent soluții pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.

Manechinele utilizate în testele de impact nu sunt deloc obișnuite. Dimpotrivă, sunt cele mai scumpe și mai sofisticate manechine din lume. Prin urmare, prețul lor este deosebit de ridicat, uneori comparabil cu cel al unui hypercar!

Deși poate părea complet absurd, aceste prețuri au totuși o explicație logică: sunt construite pentru a imita corpul uman într-un accident. În spatele aspectului lor de manechin banal se ascunde o tehnologie complexă.

Realizate de companii specializate în dezvoltarea și producția unor astfel de produse, manechinele sunt special concepute pentru simulări de accidente într-o mașină cu conducere autonomă, pentru impacturi frontale sau laterale. Există chiar și manechine pentru bebeluși sau persoane vulnerabile.

Construcția lor este departe de a fi simplă. Necesită utilizarea de materiale care imită părți ale corpului uman și sunt echipate cu senzori folosiți pentru a simula nervii. În plus, au o rezistență impresionantă.

Prețul exorbitant al acestor manechine nu reprezintă o piedică pentru cei care achiziționează astfel de manechine. Este vorba de constructorii de automobile, care se confruntă anual cu milioane de accidente rutiere.

Scopul constructorilor este de a-și face automobilele mai sigure în cazul unui accident. Iar aceste reproduceri ale corpului uman face posibilă evaluarea cât mai exactă a urmărilor unei coliziuni.

Aceste manechine extrem de complexe au totuși o durată de viață de 25-30 de ani. Având în vedere numărul de teste la care pot fi supuse, costul lor este de câțiva eurocenți per simulare.

Distribuie acest articol!