Mercedes Vision One Eleven. Tehnologia viitorului, într-un seducător supercar retro
19.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Mercedes a prezentat zilele trecute un nou concept, uimitor prin viziune, eleganță și tehnologie încorporată. Mercedes Vision One Eleven este inspirat de un alt concept intrat în istoria constructorului german, C111 Type 2.

Luând forma unui supercar electric, Mercedes Vision One Eleven aduce un omagiu conceptului prezentat în 1970, reinterpretează într-o notă actuală liniile acestuia și etalează o tehnologie electrică care se va regăsi în viitoarele modele de producție ale mărcii.

Silueta de supercar poartă amprenta designului Mercedes-Benz One-Bow, caracteristic stilului său din secolul XXI. Dezvoltarea acestui design subliniază poziționarea mărcii Mercedes-Benz în zona ”iconic luxury”.

Din punct de vedere tehnic, conceptul se face remarcat prin motorizarea extrem de puternică și de eficientă, dezvoltată de specialistul în motoare electrice YASA. Compania britanică este o subsidiară devenită proprietate a Mercedes-Benz AG din iulie 2021.

În istoria Mercedes-Benz, C111 este una dintre acele creații experimentale care în timp au devenit vehicule cult. Dezvăluit în forma sa inițială în 1969, avea un motor rotativ Wankel, într-o perioadă în care mai mulți producători erau interesați de această tehnologie.

Prezentat în 1970, C111 Type 2 avea și el tot un motor rotativ Wankel, împins la 350 CP, pentru a ajunge la 300 km/h viteză maximă.

Apoi s-a optat pentru un motor turbo diesel de 3,0 litri și 190 CP, în cinci cilindri, pentru a doborî un record de viteză medie pe un oval timp de 24 de ore.

One Eleven pe care Mercedes tocmai l-a dezvăluit evocă în mod clar C111 Type 2 din 1970, cu secțiunea frontală mică, ce încadrează două grupuri optice circulare. Preia culoarea primului concept, dar și ușile cu deschidere în stil fluture, dar interiorul a fost adus în spiritul actualelor showcar-uri.

Sub capotă, însă, nimic din trecut: One Eleven este un vehicul 100% electric. Deocamdată Mercedes nu a dezvăluit prea multe despre caracteristicile sale, doar că înglobează o tehnologie inovatoare, ce se va regăsi pe viitoarele modele de serie ale mărcii.

Bateriile au fost proiectate cu ajutorul echipei de Formula 1. Sunt echipate cu celule cilindrice răcite cu lichid, care ar folosi o chimie fără precedent. Motoarele electrice sunt cu flux axial, la fel ca la McLaren Artura sau alte modele de top.

Fabricate de compania engleză Yasa, motoarele cu flux axial sunt mai puternice și mai ușoare, în comparație cu cele cu flux radial. Vision One Eleven este dotat cu patru astfel de motoare, câte unul la fiecare roată, pentru o putere totală de circa 1.300 CP.

Distribuie acest articol!