România are cele mai periculoase șosele din UE
24.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Evident, atunci când ne alegem locurile de vacanță, nu ne gândim niciodată să verificăm numărul de accidente rutiere din țara de destinație. Este indicat totuși să ne informăm și în privința siguranței rutiere, mai ales dacă ne vom deplasa cu automobilul, deoarece sunt diferențe semnificative între țări. Și nu ne referim aici la destinații exotice, ci doar de state membre ale Uniunii Europene!

Din păcate, România se află la coada clasamentului și din acest punct de vedere, cu cele mai multe pierderi de vieți raportate la numărul populației.

„Aproximativ 20.600 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere anul trecut”, notează Comisia Europeană într-un raport recent. Media europeană a fost de 46 de decese la un milion de locuitori în 2022.

Decesele rutiere în cele 27 de țări ale UE au scăzut cu 11%. Majoritatea țărilor europene urmează această tendință. Cu toate acestea, „în țări precum Irlanda, Spania, Franța, Italia, Țările de Jos și Suedia, numărul deceselor rutiere a rămas stabil sau chiar a crescut în ultimii trei ani”.

Conform raportului, România este cea mai periculoasă țară din Europa pentru călătoria cu automobilul. La noi în țară au fost în medie 86 de decese la un milion de locuitori, în 2022.

Dacă România este cea mai nesigură țară a Europei în privința accidentelor, per ansamblu statisticile s-au îmbunătățit din 2021, Comisia Europeană constatând o scădere a deceselor pe șosele.

România  este urmată de Croația, cu 71 de decese la un milion de locuitori (-7%) și Bulgaria, cu 78 de decese (-5%).

În schimb, cele mai sigure șosele de pe continent sunt în Suedia, cu doar 21 de morți și în Norvegia, 23 de morți la un milion de locuitori.

Distribuie acest articol!