McMurtry Speirling Pure. Cel mai mic supercar din lume este 100% electric și costă un milion de euro
10.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

Mai scurt cu aproape 30 cm decât Dacia Spring, acest supercar este capabil să se ia la întrecere cu modele mult mai impunătoare și mai celebre, de la Ferrari, Aston Martin sau Lamborghini. Are propulsie full electrică și o putere invers proporțională cu dimensiunea sa: 1.000 CP!

Se numește McMurtry Speirling Pure și este un monopost care ascunde o tehnologie extraordinară, ce poate surclasa multe dintre cele mai puternice supercar-uri.

A făcut senzație la ediția 2022 de la Goodwood Festival of Speed, unde a stabilit și un record ​​​​de viteză. Prototipul electric cu dimensiuni de microcar este construit pe un cadru ultraușor, cântărește aproximativ 1.000 kg și are instalat în partea din spate un ventilator imens, care generează un puternic efect de sol.

Acea elice imensă din spate este unul dintre secretele performanțelor de care este capabil acest supercar cu proporții intrigante, deoarece generează o apăsare aerdinamică de două tone.

La un an după demonstrația de la Goodwood, micul producător, finanțat de un miliardar englez, a prezentat Speirling Pure într-o versiunea ce urmează să fie produsă în serie mică. Măsoară 3,45 metri lungime, 1,58 metri lățime, 1,02 metri înălțime.

Are aceeași putere, datorită propulsiei electrice, iar ventilatorul ”magic” este la locul său. Anvelopele sunt ceva mai late în comparație cu prototipul, iar șasiul a fost îmbunătățit. Oficial, McMurtry nu a comunicat nicio cifră referitoare la performanțe, însă se știe că viteza maximă este limitată la 306 km/h.

Mașina nu este omologată pentru circulația pe drumurile publice, fiind rezervată exclusiv rulajului pe circuit. Acolo însă, în ”mediul ei natural”, cel puțin teoretic promite să fie printre cele mai rapide vehicule cu patru roți din lume.

Acumulatorul cu o capacitate de 60 kWh permite, conform informațiilor furnizate de producător, parcurgerea a 10 tururi de circuit la Silverstone, în configurația cea mai scurtă a acestuia. Cât despre reîncărcare, 20 de minute sunt suficiente.

Această extraordinară ”jucărie” de circuit are un preț pe măsură: un milionde euro. Producătorul speră să vândă 100 de exemplare.

Distribuie acest articol!