Noua platformă STLA Medium are un rol crucial în strategia Grupului Stellantis
14.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

Anunțată în urmă cu doi ani, platforma modulară STLA se profilează tot mai clar. Versiunea Medium, planificată pentru segmentele C și D, va intra în serviciu în 2024, inaugurată pe următoarea generație Peugeot 3008, care va fi dezvăluit în septembrie și va intra pe piață în 2024.

Disponibilă în patru versiuni (Small, Medium, Large și Frame), platforma STLA va servi drept bază tehnică pentru toate modelele Grupului Stellantis, fie că este vorba de unul termic sau electric. Iată de ce provocarea este crucială.

Varianta STLA Medium este considerată o piatră de temelie a strategiei Stellantis, un element major, de care depinde viitorul grupului. Stellantis se așteaptă ca până la două milioane de vehicule pe an să poată fi asamblate pe platforma STLA Medium.

STLA Medium este prima dintre versiuni care intră pe scenă. Este concepută pentru modelele sedan, crossover și SUV în segmentele C și D, adică cele care vor măsura de la 4,30 până la 4,90 metri lungime (cu ampatament între 2,7 și 2,9 metri).

Este categoria care constituie ”miezul” pieței globale de automobile, deoarece 35 de milioane de unități din aceste două segmente au fost vândute în 2022, adică aproape jumătate din volumul global (78,5 milioane).

Va avea două baterii diferite (pachetul Performance și pachetul Standard), a căror capacitate va ajunge la maximum 98 kWh. Primul pachet va asigura o autonomie de 700 km, în timp ce al doilea va avea circa 500 km, conform ciclului WLTP.

Bateriile vor avea dimensiuni și sisteme de răcire comune. Pe de altă parte, Stellantis a luat în calcul, pe viitor, integrarea viitoarelor baterii cu stare solidă (solid state).

Pentru a reduce timpii de încărcare, arhitectura ajunge la 400V. Stellantis precizează că va fi posibilă reîncărcarea bateriei de la 20 la 80% în doar 27 de minute (2,4 kWh/minut), iar consumul ar putea scădea sub 14 kWh/100 km.

Platforma va fi disponibilă cu tracțiune față sau integrală. Puterile vor varia de la 160 kW (218 CP) până la 285 kW (388 CP).

Distribuie acest articol!