Numeroase sisteme de asistență la condus vor deveni obligatorii în UE, din 2024
20.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

În următorii ani, aspectele legate de siguranța rutieră se vor schimba radical, în privința sistemelor care asistă șoferul. Acestea vor fi tot mai numeroase și din ce în ce mai performante.

Se speră astfel într-o reducere semnificativă a numărul de drame petrecute pe șosele. Conform statisticilor UE, până la 95% dintre accidentele rutiere de pe continent sunt cauzate de erorile umane. Potrivit Comisiei Europene, sistemele de asistență pentru șofer care vor deveni obligatorii la nivel comunitar ar putea salva până la 25.000 de vieți și ar putea preveni cel puțin 140.000 de răniri grave, până în 2038.

Pentru a vedea aceste sisteme la lucru nu va trebui să așteptăm prea mult. Deja din 2024 lucrurile ar trebui să se schimbe treptat, în ceea ce privește siguranța. Pe lista de dotări obligatorii în Uniunea Europeană vo fi introduși tot mai mulți asistenți pentru șofer.

Noul regulament european care impune aceste sisteme de asistență pentru șofer, la automobilele noi, este deja în vigoare din 6 iulie 2022, însă doar din 2024 devine obligatorie dotarea cu aceste sisteme. Iată care sunt sistemele de asistență ce vor fi obligatorii pentru fiecare automobil nou vândut în UE, începând de anul viitor.

Cutia neagră
La fel ca în aviație, parametrii esențiali legați de un posibil accident vor fi înregistrați. Scopul este de a asigura o investigare eficientă a accidentului și de a analiza performanța sistemelor de siguranță.

Adaptare inteligentă a vitezei
Sistemul indică o limită de viteză detectată și avertizează printr-un semnal vizual și sonor, atunci când viteza maximă autorizată este depășită. De asemenea, poate reduce automat viteza vehiculului la cea maximă prestabilită.

Avertizare de oboseală și neatenție
Este un sistem de alertă în caz de oboseală sau vigilență redusă. Monitorizează indirect condiția fizică a șoferului, analizând tiparele de conducere sau de menținere a direcției care indică o atenție scăzută din cauza oboselii.

Asistență la frânarea de urgență
Frânează vehiculul în mod autonom în situații periculoase sau îl sprijină în timpul frânărilor puternice. Din 6 iulie 2022, asistenții la frânarea de urgență sunt obligatorii pentru omologarea de tip, iar din iulie 2024 vor fi obligatorii și pentru fiecare nouă înmatriculare a autoturismelor și vehiculelor utilitare ușoare.

Menținerea benzii de urgență
Acest sistem avertizează șoferul și corectează direcția doar dacă banda de rulare este părăsită neintenționat.

Lumini la frânare de urgență
Sistemul este numit și lumină de frână adaptivă. Semnalează partenerilor din trafic o situație limită, în care s-a frânat brusc.

Asistent de recul
Sistemele de acest gen sunt concepute pentru a ajuta la detectarea partenerilor de trafic vulnerabili (pietoni, bicicliști, copii), aflați în spatele vehiculului, în timp ce acesta se deplasează înapoi.

Distribuie acest articol!