Unde va construi Tesla următoarea Gigafactory din Europa?
11.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

Trecerea la mobilitatea electrică și deschiderea primei unități productive Tesla pe Bătrânul Continent, la Berlin, a propulsat producătorul american în topul ierarhiei continentale, în ceea ce privește volumele de automobile electrice vândute anul acesta. Tendință care se va accentua pe termen scurt și mediu, mai ales că Tesla are în plan noi investiții în capacități productive.

Doar că de la intenție la faptă drumul e destul de lung și cu destul bătăi de cap. Dacă e să dăm crezare presei auto de pe continent, Elon Musk și asociații săi ar fi „foarte supărați” după ce un ziar spaniol ar fi dezvăluit, în urmă cu câteva săptămâni, intenția acestora de a construi următoarea Gigafactory din Europa în Spania, la Valencia.

Se pare că negocierile cu guvernul spaniol erau deja „foarte avansate”, dar, în cele din urmă, Musk și compania au abandonat planul de a investi în sudul Spaniei. Mass-media vorbește acum despre un Elon Musk „foarte furios” din cauza scurgerilor de informații din ultimele săptămâni.

La începutul lunii iunie, ziarul spaniol Cinco Días relata că Elon Musk ar lua în calcul Peninsula Iberică pentru noua sa fabrică de pe Bătrânul Continent. Potrivit publicației, Tesla ar fi fost chiar aproape de un acord cu Madridul, cifrat la aproape 4,2 miliarde de euro.

Tesla ar fi renunțat, așadar, la Spania, cu toate că, având în vedere sumele invocate, cu siguranță nu doar această „scurgere” i-a determinat pe investitorii americani să își schimbe intenția. În acest sens, presa franceză, la rândul ei, avansează ideea că recenta vizită efectuată de șeful Tesla în Franța ar fi rearanjat cărțile, sub imboldul unui Emmanuel Macron foarte determinat pe acest subiect.

Musk anunțase, de altfel, că există o „probabilitate foarte mare” ca Tesla să investească în Franța, chiar dacă nu a menționat în mod explicit intenția de a construi acolo o nouă Gigafactory. De asemenea, Tesla are o serie de posibile soluții pentru o nouă fabrică și în afara Europei. Printre candidate, Canada, Coreea de Sud, Indonezia și mai ales India, această din urmă țară fiind, se pare, favorită.

Decizia privind noua locație se va lua până la sfârșitul anului, așa cum a promis CEO-ul Tesla. Și nu este exclus ca Tesla să deschidă și alte fabrici, în viitor, prin reevaluarea uneia sau mai multor țări excluse.

În ceea ce privește Spania, Valencia a convins deja alți producători să construiască noi fabrici. Volkswagen va ridica o nouă unitate productivă în regiune, în timp ce autoritățile locale negociază și cu alți constructori. În orice caz, este clar că una din marile bătălii din Europa se dă între Regiunea Valencia și „Valea bateriilor” din nordul Franței, pe care Macron o vrea reindustrializată.

Distribuie acest articol!