Zenvo Aurora. O provocare pentru Bugatti și Koenigsegg
21.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

Monterey Car Week este, fără îndoială, cel mai important moment al verii, în lumea auto. Și la această ediție, evenimentul exclusivist a avut o serie de noutăți în zona supercar-urilor extravagante.

Cea mai spectaculoasă noutate a fost furnizată de producătorul danez Zenvo, care a prezentat Aurora, un supercar ce dispune de o putere de 1.850 CP, furnizată de un motor termic V12 împreună cu motoare electrice.

Zenvo Aurora are sub capotă un imens V12 quad-turbo de 6,6 litri, ce poate fi cuplat cu motoare electrice. Puterea impresionantă (dar nu neapărat neobișnuită) face din Aurora un rival demn de luat în seamă pentru numele mari din zoua superioară a clasei sportive, precum Bugatti sau Koenigsegg.

Noul hypercar este oferit în două versiuni, Tur și Agil, cea din urmă fiind orientată preponderent către pistă, în timp ce prima este concepută pentru șosele. Ambele folosesc motorul V12 produs de Mahle Powertrain, care dezvoltă 1.250 CP și atinge 9.800 rpm. Fiecare versiune este limitată la 50 de exemplare, iar producția ar trebui să înceapă în 2026.

Agil are tracțiune spate și un singur motor electric, care duce puterea totală la 1.450 CP și 1.400 Nm cuplu. Atinge 100 km/h în 2,5 secunde și 200 km/h în 4,6 secunde. Viteza maximă este de 365 km/h.

Tur beneficiază de tracțiune integrală și primește două motoare electrice suplimentare, care antrenează roțile din față. Puterea totală crește la 1.850 CP și 1.700 Nm. În această versiune, trecerea de la 0 la 100 km/h se realizează în 2,3 secunde, în timp ce viteza maximă este de 450 km/h.

Ambele versiuni sunt echipate cu o cutie de viteze în șapte trepte. Transmisia dispune de un motor electric care intervine în marșarier și servește și ca demaror pentru grupul motopropulsor. Zenvo nu a dat detalii despre baterie, dar știm că Agil cântărește mai puțin de 1.300 kg, în timp ce Tur are cu 150 kg mai mult.

Din punct de vedere estetic mașina este destul de impresionantă, cu un design angular și câteva părți ”vizibile”, care dezvăluie suspensia. Zenvo nu a oferit prea multe detalii de la interior, dar imaginile de prezentare confirmă prezența unui mic ecran de infotainment și a unui instrumentar digital.

În fine, cei interesați de achizția unui Zenvo Aurora trebuie să știe că prețul este de 2,6 milioane de euro, deci cam la același nivel cu Bugatti Chiron sau Koenigsegg Jesko.

Distribuie acest articol!