Vânzările de mașini electrice cresc constant. În august au depășit 20% la nivel european
27.09.2023
        
Distribuie acest articol!   

Segmentul modelelor electrice în Europa are o creștere neîntreruptă de 13 luni. În august, cota de piață a ajuns la 21%, în condițiile în care piața auto de pe continent a înregistrat anul acesta o evoluție relativ de bună.

Vânzările de automobile se redresează. Potrivit celor mai recente cifre ale Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), înmatriculările de mașini noi în Europa, în perioada ianuarie-august, au crescut cu 17,9%, ajungând la un total de 7,1 milioane de exemplare.

Deși cifrele sunt încurajatoare, nivelul pieței este încă sub cel din 2019, dinainte de criza Covid 19.

Majoritatea piețelor au înregistrat în 2023 creșteri semnificative, de două cifre. Iată cum au mers câteva dintre principalele piețe naționale de pe continent: Spania +20,5%, Italia +20,2%, Franța +16,6%, Germania +16,5%.

În august 2023, pentru prima dată mașinile electrice au depășit 20%. Spre comparație, în anul trecut în aceeași lună aveau o cotă de doar 11,6%. Este pentru a doua oară în acest an când modelele electrice le depășesc în volume pe cele cu propulsie diesel.

Automobilele hibride sunt și ele atractive, cu o cotă de piață de 24%, o tendință care urmează în mod logic ofertele din ce în ce mai variate ale producătorilor. Modelele pe benzină sunt încă cele mai populare, dar ponderea lor a scăzut de la 38,7% la 32,7% doar în luna august.

Luna trecută a fost una excepțională pentru înmatriculările de vehicule electrice în Europa, cu o creștere de 118,1% (165.165 unități). Cu excepția Maltei (-22,6%), toate piețele UE au cunoscut o creștere de două sau chiar trei cifre. În top, Germania, cu 170,7%, și Belgia, cu 224,5%!

Per total, între ianuarie și august 2023 vânzările de mașini electrice au crescut cu 62,7%, cu aproape un milion de unități înmatriculate.

În ceea ce privește modelele cu tehnologie hibridă simplă, acestea au înregistrat o creștere de 29% luna trecută și un total de 1,8 milioane de unități în perioada ianuarie-august, adică echivalentul unei pătrimi din piață. În schimb, hibrizii plug-in nu beneficiază de aceeași dinamica pe piață și au crescut luna trecută cu doar 5,5%.

Sursa: ACEA

Distribuie acest articol!