Criză majoră la Volkswagen. În căutarea profitabilității, gigantul german va reduce forța de muncă
03.12.2023
        
Distribuie acest articol!   

De câteva luni, Volkswagen se confruntă cu o serie de dificultăți, care dau mari bătăi de cap diriguitorilor de la Wolfsburg. Presa auto vorbește despre o criză majoră, declanșată în principal de vânzările dezamăgitoare ale modelelor electrice.

Situația este atât de gravă, încât constructorul german a fost nevoit să reducă ritmul de producție în fabricile sale. Iar de câteva zile se discută despre reducerea locurilor de muncă, pentru a se putea atinge obiectivele de profitabilitate.

Volkswagen se confruntă cu o scădere a comenzilor pentru întreaga gamă de modele electrice, chiar și de la Audi sau Cupra. În plus, producătorul are probleme și în privința alimentării cu motoare, pe liniile de producție. Noul propulsor electric, destinat, printre altele, și noului ID.7, se confruntă cu întârzieri majore. Probleme sunt și în privința filialei Cariad, care vor duce la eliminarea a câtorva sute de locuri de muncă, începând de anul viitor.

Toate acestea au dus la situația actuală, foarte dificilă pentru constructorul german, care se vede obligat să își revizuiască strategia pentru a se reîntoarce pe o traiectorie pozitivă și a reveni la o situație bună, în următorii ani.

Conglomeratul german se vede obligat acum să facă economii substanțiale pentru a-și atinge obiectivele de rentabilitate. În acest sens se are în vedere inclusiv „reducerea locurilor de muncă”, după cum a anunțat chiar Thomas Schäfer, CEO al Volkswagen Passenger Cars, în timpul unei întâlniri cu reprezentanții sindicali. Grupul intenționează să folosească „curba demografică”, concentrându-se pe pensionarea anticipată și nu înlocuirea sistematică a angajaților care ies la pensie.

Directorii Volkswagen au subliniat importanța negocierii unui plan de transformare, care să permită grupului să facă economii de 10 miliarde de euro și să obțină o marjă operațională între 9 și 11% până în 2030. Acest plan, anunțat în iunie, își propune să consolideze profitabilitatea companiei în fața concurenței, în special a producătorilor chinezi care câștigă teren pe segmentul electric.

Situația actuală este descrisă de Thomas Schäfer drept „foarte critică” pe multe piețe, mai ales din cauza modelelor care nu corespund așteptărilor, în special cele electrice. Iar structurile existente și costurile ridicate fac compania mai puțin competitivă.

Aceste declarații vin într-un context economic complex, marcat de inflație, creșteri ale dobânzilor, o perspectivă economică sumbră și problemele care persistă în aprovizionarea cu componente. Discuțiile dintre sindicate și conducerea concernului continuă, iar detaliile planului de revenire pe profit ar trebui comunicate angajaților pe 6 decembrie.

Distribuie acest articol!