Nissan pregătește mari schimbări pentru modelele Qashqai, Juke și Leaf
21.12.2023
        
Distribuie acest articol!   

Cele trei modele emblematice de la Nissan, produse în prezent în Marea Britanie, urmează să treacă printr-o transformare majoră. Totul va fi nou: look, motorizare, posibil chiar și numele!

Nissan a anunțat o investiție enormă în fabrica sa din Sunderland. În acest context, de reținut o cifră: 3. De la 3 miliarde de lire sterline investiție, 3 gigafabrici pentru producția de baterii și 3 modele complet noi, 100% electrice.

Sunderland a fost, de la închiderea fabricii din Barcelona, în 2021, ultimul bastion de producție Nissan în Europa. În ceea ce privește Micra și vehiculele utilitare Townstar, Interstar și Primastar, acestea sunt asamblate în facilitățile partenerului Renault, și nu într-un centru de producție Nissan.

Sunderland este și cea mai veche fabrică europeană a japonezilor. Producția primului Nissan european a început acolo în 1986, sedanul Bluebird.

Nissan a fost, de asemenea, primul constructor japonez care s-a instalat în Europa, înainte de Honda (la Swindon) și Toyota (la Burnaston), și a făcut din Regatul Unit poarta de intrare pe Vechiul Continent, mașinile japoneze importate fiind la acea vreme impozitate foarte mult. După ce a asamblat ani de zile Note, Primera, Almera și chiar câteva modele Infiniti (Q30 și QX30), în prezent produce acolo modelul electric Leaf, crossoverul urban Juke și SUV-ul compact Qashqai.

Acum a sosit momentul unor noi modele 100% electrice. Viitorii protagoniști ai gamei Nissan vor fi inspirați din trei concepte complet electrice, dintre care două au fost dezvăluite recent, la Japan Mobility Show.

Hyper Urban Concept este un crossover cu o estetică elegantă și modernă, iar Hyper Punk Concept este un crossover mai compact. Cel de-al treilea model va fi asemănător cu Concept Chill-Out, dezvăluit în 2021.

Aceste noi concepte anunță versiunile 100% electrice ale modelelor emblematice de la Nissan, Qashqai și Juke, precum și a treia generație Leaf, un model deja complet electric. Nissan precizează că „informații suplimentare despre cele trei modele, inclusiv denumiri, specificații și date de lansare, vor fi comunicate la o dată ulterioară”, ceea ce înseamnă că denumirile acestor modele ar putea fi schimbate.

Nissan nu pare să pregătească vreun nume sau brand dedicat exclusiv modelelor electrice, așa cum procedează alți constructori, precum Hyundai (IONIQ), Toyota (bZ) sau Volkswagen (ID.). Să sperăm că se va opta pentru denumiri clare și intuitive, într-un moment în care, oricum, din ce în ce mai mulți constructori urmează tendința introdusă de chinezi, cu un amestec greu de îneînțeles de cifre și litere pentru modelele electrice.

Distribuie acest articol!