Tesla Cybertruck, o nouă controversă marca Elon Musk
15.12.2023
        
Distribuie acest articol!   

Recenta lansare oficială în SUA a insolitului pickup electric Tesla Cybertruck, însoțită de primele livrări, au reaprins controversele în jurul acțiunilor marca Elon Musk. În timp ce prețurile comenzilor deja lansate pentru noul model au ajuns la cote nebunești, alimentate de speculanți, popularitatea noului model pur și simplu a exxplodat peste Atlantic.

Lansarea a fost încă un eveniment ostentativ, după rețeta deja binecunoscută, dar altfel unul foarte necesar, având în vedere că între prezentarea modelului și demararea comercializării au fost aproape cinci ani de așteptare.

Tesla Cybertruck este descris de Elon Musk drept „cea mai excepțională mașină de pe șosea”. Mult mai scumpă decât era de așteptat, versiunea de producție a rămas fidelă ca design îndrăznețului concept prezentat în 2019 și generează în continuare nenumărare controverse în jurul unei întrebări esențiale: este Tesla Cybertruck grozavă sau oribilă?

Acest model trebuia să  fie lansat inițial în 2021, însă constructorul american a avut probleme serioase în organizarea producției. Conceptul tehnic a fost, se pare, punctul său slab, deoarece fabricarea caroseriei foarte speciale a impus cheltuieli foarte mari cu soluțiile de asamblare pe scară largă.

În realitate, încă nu se știe când va demara cu adevărat producția, care ar trebui să ajungă, dacă totul va merge bine, la 250.000 de exemplare pe an până în 2025.

Tesla Cybertruck costă, așadar, mult mai mult decât se așteptau mulți: cele două variante disponibile în prezent pleacă de la 79.990 dolari, respectiv 99.990 dolari. O viitoare variantă entry-level, așteptată pentru 2025, va începe de la 60.990 dolari. Pentru comparație, F-150 Lightning de la Ford, un pickup electric oarecum similar, este disponibil la 50.000 dolari.

Noul model Tesla rămâne foarte departe de cei 40.000 de dolari promiși inițial. Mai mult chiar, riscă să nu poată fi comercializat în Europa din cauza dimensiunilor, a greutății și a caroseriei potențial incompatibile cu standardele de protejare a pietonilor.

Cybertruck a avut un debut în forță în Statele Unite, cu două milioane de precomenzi, chiar dacă multe dintre acestea sunt speculative, plasate de cei care au dorit să profite de cererea mare. De pildă pe website-ul de vânzări online eBay din SUA, licitațiile pentru achiziționarea bonurilor de comandă încep în general de la 2.000 dolari, dar unele ajung la sume exorbitante, depășind chiar și 200.000 dolari.

Trebuie menționat că aceste licitații sunt doar pentru rezervare și nu implică plata automobilului în sine, în timp ce unele rezervări datează de la deschiderea precomenzilor, în noiembrie 2019, iar termenii de livrare a vehiculului sunt în continuare neclari.

Încă de la prezentarea primului concept, Cybertruck a dezlănțuit multe pasiuni. Nimic nou, de altfel, pentru un produs ”nășit” de Elon Musk!

În timp ce unii îl consideră absolut revoluționar în design, alții văd doar o creație ridicolă. Dincolo de gusturi, Cybertruck va trebui să demonstreze dacă poate servi cu adevărat ca vehicul utilitar, la fel ca marile pickup-uri termice clasice de pe piața americană, cu care, de fapt, concurează.

Distribuie acest articol!