Cele mai sigure automobile din 2023
11.01.2024
        
Distribuie acest articol!   

Ediția 2023 a clasamentului celor mai sigure automobile evaluate de Euro NCAP este format în principal modele electrice. Aproape jumătate dintre acestea sunt chineze.

Pentru a vizualiza această ierarhie, este suficient să accesăm pagina web Euro NCAP cu lista celor mai sigure automobile familiale. De reținut că pentru acest articol am luat în considerare automobilele cu echipamentele de siguranță aflate în dotarea standard.

EuroNCAP (acronim pentru European New Car Assessment Programme) este o organizație independentă, creată în 1997, cu scopul de a evalua siguranța oferită de autovehiculele noi vândute în Europa. Obiectivul său principal este îmbunătățirea siguranței rutiere prin furnizarea de informații obiective cu privire la performanța autoturismelor în ceea ce privește protecția ocupanților adulți și a copiilor, siguranța pietonilor, precum și existența și eficacitatea sistemelor de asistență a vehiculelor.

Evaluările Euro NCAP sunt realizate în urma unei serii de teste care simulează diferite situații de coliziune și accident. Testele primare includ coliziunea frontală, coliziunea laterală și evaluări pentru protecția pietonilor.

Aceste teste sunt menite să evalueze robustețea structurii vehiculului, eficacitatea sistemelor de reținere precum airbag-urile, protecția oferită ocupanților adulți și copiilor, dar și capacitatea vehiculului de a minimiza rănile pietonilor în timpul unui accident.

Evaluările EuroNCAP se bazează pe un sistem de rating cu stele, de la zero la cinci. Cu cât numărul de stele este mai mare, cu atât este mai bună performanța de siguranță a vehiculului evaluat. Rezultatele testelor sunt publicate în mod regulat, pentru a oferi consumatorilor informații valoroase care să-i ghideze atunci când cumpără un anumit vehicul.

Exigența criteriilor evoluează de la an la an, pentru a rămâne în linie cu progresele tehnologice și noile standarde de siguranță.

Cele mai sigure modele din 2023 sunt, așadar, Mercedes-Benz EQ / EQE, Kia EV9, Volkswagen ID.7, BYD Dolphin, BYD Seal, BYD Tang, Lexus RZ, BYD Seal-U, Smart #3, BMW Seria 5.

De remarcat că,  în esență, sunt doar modele 100% electrice, scumpe și foarte tehnologizate, iar patru din primele zece clasate sunt de origine chineză. Sunt semne cât se poate de clare că vremurile se schimbă și, odată cu ele, se transformă și peisajul pieței auto europene.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!