Cine a câștigat bătălia automobilelor electrice în 2023: Tesla sau BYD?
18.01.2024
        
Distribuie acest articol!   

Cei doi giganți specializați în automobile electrice s-au angajat într-un duel de la distanță în 2023, miza fiind statutul de cel mai mare producător de automobile electrice din lume. Cine a câștigat, până la urmă: spectaculosul brand american Tesla sau colosul chinez aflat în plină ascensiune BYD?

Deși Model Y se bucură de un succes comercial incredibil în Europa și nu numai, nu putea garanta, de unul singur, poziția de lider mondial în 2023 pentru brandul Tesla. BYD, la rândul său, se bucură de un real succes comercial, însă volumele sunt realizate cu precădere în țara natală.

Cei de la BYD știu că trebuie să cucerească Europa, operațiune care a demarat în 2023. Și au făcut-o cu dreptul! Au prezentat deja mai multe modele, cu dimensiuni, filozofii și poziționare diferite, spre deosebire de Tesla, care are doar patru modele, mult mai puțin distincte.

Gama BYD începe cu modelul compact Dolphin și crossover-ul Atto 3 și continuă cu SUV-ul Tang și sedanul Han. Lansat de curând, sedanul Seal are misiunea de a concura direct cu Tesla Model 3. Și ca o ironie, BYD este furnizor de bateriile electrice pentru anumite modele… Tesla!

Evident, adevărata bătălie dintre cei doi giganți nu se dă la nivel continental. La scară globală, BYD se prezintă ca lider mondial în privința modelelor electrificate, cu 3,02 milioane de unități vândute. Aici sunt incluse și modelele hibrid plug-in. Deși mai puțin vândute în Europa, ele rămân o componentă esențială a volumului total, cu peste 1,4 milioane de exemplare.

Automobilele BYD 100% electrice au totalizat astfel 1,6 milioane de unități. La Tesla, care, reamintim, produce doar modele full electrice, cifra anuală cumulată este de 1,81 milioane de unități.

Brandul american își păstrează așadar coroana pentru 2023. Dar, foarte probabil, a făcut-o pentru ultima oară. Tesla nu a reușit să-și atingă obiectivul pentru 2023, de 2 milioane de unități, iar unii analiști estimează că BYD va putea produce mai mult decât dublu pe termen scurt, chiar din 2024. Prin urmare, dominația Tesla pare să fie de scurtă durată, în beneficiul stelei în ascensiune BYD.

Marca chineză își va lansa în curând SUV-ul Seal U în Europa, un concurent direct pentru Tesla Model Y. Apoi un SUV coupe recent prezentat, Song L, ar putea ajunge și el în Europa în următorii ani, clienții europeni fiind foarte atrași de acest tip de automobile. Așadar, sunt toate șansele ca de acum încolo să tot auzim de BYD și despre ascensiunea sa în forță pe piața auto globală.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!