Cine este Wang Chuanfu, fondatorul BYD?
13.01.2024
        
Distribuie acest articol!   

Ascensiunea constructorului BYD pe piața auto mondială a atras atenția presei internaționale, care pune lupa pe grupul chinez. Inclusiv asupra omului care a înființat această companie.

Inginer, chimist și acum om de afaceri miliardar aflat în fruntea unuia dintre cei mai mari producători de automobile din lume, Wang Chuanfu și cariera sa explică în mare măsură ascensiunea extraordinară realizată de grupul BYD.

În ultima vreme BYD a devenit una dintre vedetele în ascensiune din industria auto, în special în segmentul electric. Cifrele vorbesc de la sine: în 2023 producătorul a vândut 3,02 milioane de mașini, dintre care 1,4 milioane de exemplare 100% electrice.

BYD vine puternic pe urmele liderului Tesla, care a ratat unul dintre obiectivele majore pentru 2023, cel de a vinde două 2 milioane de unități. O performanță destul de importantă, mai ales dacă avem în vedere că BYD produce automobile doar din 2003!

Secretul acestui succes se găsește în primul rând în persoana fondatorului său, Wang Chuanfu. Acesta este un antreprenor chinez care și-a manifestat interesul pentru tehnologie și inovație încă de la o vârstă fragedă. După ce a obținut o diplomă în chimie, în 1990, la Universitatea din Beijing, și-a început cariera ca cercetător în tehnologia bateriilor, cu specializare în chimie-metalurgie.

În 1995, a fondat BYD, „Biyadi” la acea vreme, dar astăzi „Build Your Dreams”, cu scopul de a dezvolta baterii pentru vehicule electrice. Axată inițial pe producția de baterii și componente electronice, compania și-a diversificat treptat domeniul – automobile, energie solară, construcții și tehnologia informației. Iar intrarea în industria auto a transformat BYD în gigantul care este astăzi.

Wang Chuanfu este un pionier în dezvoltarea vehiculelor electrice și a bateriilor litiu-fier-fosfat, cu de-acum faimoasa baterie BYD „Blade”, lăudată pentru longevitate. Cu siguranță, angajamentul lui Wang față de sustenabilitate și inovație a făcut ca BYD să devină într-o perioadă relativ scurtă unul dintre cei mai importanți jucători în industria vehiculelor electrice la nivel global.

Sub conducerea sa, BYD a devenit cel mai mare producător de baterii din lume și un lider pe piața vehiculelor electrice. Compania și-a extins prezența internațională prin diverse parteneriate și colaborări, inclusiv cu Toyota, Faurecia și Daimler (cu care a creat brandul premium Denza, care va ajunge în curând și în Europa).

La aproape 30 de ani de la înființarea companiei, Wang este încă șeful BYD, atât ca președinte al acesteia, cât și ca director general. Cu el în frunte, BYD a devenit un gigant industrial, care are aproape 600.000 de angajați și a realizat o cifră de afaceri de 79 de miliarde de euro în 2023. Iar povestea lui, cu siguranță, nu se va termina aici!


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!