Tesla Model Y a devenit cea mai vândută mașină din 2023, în Europa și în lume
25.01.2024
        
Distribuie acest articol!   

Iată dovada cea mai elocventă că evoluția este un proces continuu, iar piața auto se află în plină transformare. Cel mai vândut model de automobil, la nivel european în 2023, nu a fost unul convențional, ci un SUV, nu este dotat cu propulsie tradițională, ci electrică, și nu este un brand cu istorie, ci unul dintre cele mai noi nume intrate pe piață.

Va trebui să mai așteptăm câteva zile pentru a afla numele celei mai vândute mașini din lume, în 2023. Dar știm deja care a fost cel mai popular model în Europa, anul trecut. Și sunt mari șanse să fie vorba de același model în ambele cazuri: Tesla Model Y.

După o luptă strânsă, dusă pe toată durata anului 2023, SUV-ul Tesla Model Y a învins în cele din urmă modesta Dacia Sandero în lupta de anul trecut, pentru supremație în Europa. Peugeot 208 completează podiumul.

Cu 254.822 de unități contabilizate anul trecut, Tesla Model Y a devenit oficial cea mai bine vândut automobil din Europa, potrivit Automotive News. Modelul electric a luat locul citadinei Peugeot 208, care, la rândul ei, anul trecut detronase liderul tradițional, Volkswagen Golf.

Bătălia de la vârful vânzărilor auto pe Vechiul Continent a fost foarte strânsă până la finalul anului, chiar dacă cele doua modele rivale sunt complet diferite ca poziționare și preț. Modelul entry comercializat de Grupul Renault în Europa sub brandul românesc a convins anul trecut 235.893 de clienți, ceea ce nu a fost suficient pentru a deveni cea mai bine vândută mașină, în ciuda prețului său foarte mic.

În schimb, politica Tesla de reducere a prețului pentru Model Y a dat roade pe piețele europene. Prin urmare, ar trebui să își continue succesul, mai ales că anul acesta va primi un facelift.


UPDATE 26 ianuarie 2024: Model Y s-a impus și la nivel mondial

Cu aproximativ 1,2 milioane de unități vândute în întreaga lume, Tesla Model Y este cel mai vândut automobil și la nivel mondial. Este pentru prima oară când un model electric reușește să se impună în topul mondial realizat în funcție de volumele de vânzări înregistrate timp de un an.

Conform datelor dezvăluite de Tesla și Jato, Model Y s-a vândut anul trecut în 1,23 milioane de exemplare și este înaintea modelelor Toyota RAV4 (1,07 milioane) și Corolla (1,01 milioane). De reținut că aceste date ar putea suferi unele schimbări, însă nu majore, după ce vor fi centralizate rezultatele de pe toate piețele.

Practic, Tesla aproape și-a dublat volumele pentru Model Y, care în 2022 se vânduse în 747.500 de exemplare. Fabricile din Shanghai și Berlin au contribuit din plin la această performanță, împreună scăderea semnificativă a prețurilor, aplicată de producător pe parcursul anului trecut.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!