Mașina Anului 2024 în Lume (World Car Awards): se cunosc finalistele
05.02.2024
        
Distribuie acest articol!   

A fost parcursă încă o etapă din ediția 2024 a unuia dintre cele mai prestigioase trofee din industria auto la nivel global, Mașina Anului în Lume. De fapt, este vorba de mai multe trofee (World Car Awards), ale căror câștigătoare le vom cunoaște peste câteva luni.

Înființat în urmă cu două decenii, premiul este acordat la nu mai puțin de șase categorii, pe baza votului unui juriu internațional format din jurnaliști de specialitate. Iată care sunt finalistele World Car Awards (WCOTY), ediția 2024.

Mașina Anului în Lume
Cel mai important trofeu a avut pe lista inițială de anul acesta 38 de modele candidate, dintre care au rămas acum cele zece finaliste. Modelele asiatice iau partea leului și de această dată, cu șase finaliste, dintre care una din China, trei din Coreea de Sud și două japoneze. Europa are și ea două reprezentante, în timp ce Statele Unite are doar una.

BYD Seal
Ford Bronco
Hyundai Kona / Kona Electric
Hyundai Santa Fe
Kia EV9
Mazda CX-90
Subaru Crosstrek
Toyota Prius
Volkswagen ID.7
Volvo EX30

World Electric Vehicle
În ton cu extinderea pieței de electrice, categoria ”verde” a avut anul acesta 32 de competitoare pe lista inițială. Pe cea finală sunt doar cinci, iar Europa este bine reprezentată în acest caz, cu patru modele. Singurul model finalist non-european este un concurent foarte puternic, de origine coreeană.

BMW i5
Kia EV9
Mercedes EQE
Volkswagen ID.7
Volvo EX30

World Luxury Class
Și în acest caz Europa deține monopolul listei cu finalistele. Constructorii germani sunt în acest caz la ei acasă, singurul ”intrus” fiind un model japonez.

BMW Seria 5 / i5
Lexus LM
Mercedes Clasa E
Mercedes CLE
Mercedes EQE

World Performance Car
Bătrânul Continent este cu siguranță într-o formă excelentă anul acesta, deoarece aproape toate finalistele din această secțiune sunt de la mărci europene.

BMW M2
BMW XM
Ferrari Purosangue
Hyundai Ioniq 5 N
Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid

World Urban Car
Această categorie este foarte variată prin prisma modelelor, care, de fapt, sunt adaptate la nevoile specifice anumitor regiuni a lumii.

Abarth 500e
BYD Dolphin
Lexus LBX
Suzuki Fronx
Volvo EX30

World Car Design of the Year
Grea alegere pentru jurați, având în vedere că aici predomină criteriile estetice! Pentru a stabili lista finalistelor, organizatorii au cerut opinia a șase experți mondiali în design, care au avut de ales dintre toate modelele care concurează la celelalte categorii.

Ferrari Purosangue
Ford Bronco
Toyota Prius
Volvo EX30
Zeekr X

Următoarea etapă se va încheia pe 26 februarie, când, în cadrul Salonului Auto de la Geneva, se va anunța Top 3 la fiecare categorie. Reamintim, anul trecut limuzina full electrică Ioniq 6 a fost votată Mașina Anului în Lume.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!