În timp ce Volvo a renunțat definitiv la diesel, Toyota dă de înțeles că această motorizare are încă viitor
11.04.2024
        
Distribuie acest articol!   

Recunoscut pentru reticiența în ceea ce privește trecea la propulsia pur electrică, gigantul Toyota crede în continuare în viitorul motorizării diesel. Însă nu oricum, ci pe modelele din categoria grea.

Într-adevăr, Toyota nu este unul dintre cei mai optimişti producători de automobile, când vine vorba de electrificare. Liderul vânzărilor auto globale din 2023 crede chiar că automobilele electrice nu vor depăși 30% cotă de piață la nivel mondial, pe termen mediu.

Aceste estimări le contrazic total pe cele ale unor producători precum Volvo, care pariază pe electrificarea totală a gamei sale până la sfârșitul deceniului actual. Alți constructori de top, precum Mercedes sau Audi, și-au revizuit recent previziunile în scădere, însă nu până la punctul de a nu mai crede în trecerea firească a pieței către acest tip de tehnologie.

Și în timp ce Volvo tocmai anunța cu mândrie renunțarea la ultimul său model diesel, comunicatorii Toyota făceau o declarație, complet contrară: șeful de vânzări al Toyota Australia, Sean Hanley, declara presei că propulsia diesel are încă un viitor îndelungat pe pick-up-uri și SUV-uri de mari dimensiuni.

Opțiunea diesel a dispărut de pe modelele Toyota din segmentele inferioare vândute în Europa, dar a rămas sub capota pick-up-ului Hilux sau a noului Land Cruiser.

Sean Hanley mai crede că, probabil, va fi necesară electrificarea acestei motorizări diesel, pentru a o adapta la standardele viitoare, de exemplu cu sisteme mild hybrid, precum Hilux cu motor de 2,8 litri la 48 de volți. De asemenea, nu exclude ideea unui diesel sintetic, în aceeași ordine de idei cu combustibilul sintetic promovat în special de Porsche.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că Toyota continuă să lucreze intens la dezvoltarea propulsiei cu celule de combustie, dar și la automobile care funcționează cu motoare termice alimentate cu hidrogen. Recent, gigantul japonez a lansat și un plan major de dezvoltare pentru vehiculele electrice, deși în continuare nu pare să fie tocmai convins de această soluție de propulsie.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!