ANALIZĂ. Cum a ajuns Tesla în impas, frânată de propriile contradicții
18.05.2025
        
Distribuie acest articol!   

Una dintre fabricile Tesla din SUA ia o pauză forțată, timp de o săptămână liniile de producție ale celebrului SUV Cybertruck urmând să fie oprite. Gurile rele susțin că în spatele acestei întreruperi s-ar ascunde o realitate destul de îngrijorătoare pentru producătorul californian.

De câteva zile, Tesla Gigafactory Texas funcționează într-un ritm scăzut. Este vorba de fabrica în care este produs controversatul Cybertruck.

Unor angajați li s-a cerut să rămână acasă, în timp ce alții fac curățenie sau urmează cursuri de formare internă. Oficial, aceasta este o suspendare temporară a producției. În realitate, de câteva luni astfel de semnale negative dau de înțeles că ceva nu este în regulă la Tesla.

Lansat cu mari ambiții, Cybertruck trebuia să devină o referință în istoria Tesla. Din păcate, se pare că acest proiect care s-a dorit a fi unul emblematic se transformă, odată cu trecerea timpului, într-o povară.

Cifrele vorbesc de la sine: mai puțin de 40.000 de exemplare au fost vândute în 2024. Departe de cele 250.000 de unități prognozate. Producția a fost deja întreruptă timp de trei zile în decembrie anul trecut, iar în aprilie obiectivele pentru furnizori au fost revizuite în scădere.

Rezultatul: linii de asamblare care lucrează într-un ritm lent, echipe și ore de muncă reduse Totul, într-o fabrică în care Tesla a investit aproape 900 de milioane de dolari, proiectată exclusiv pentru a produce Cybertruck.

Între timp, criticile devin din ce în ce mai virulente. Cybertruck, cu designul său angular din oțel inoxidabil, văzut de unii ca un „monolit pe roți”, se dovedește a fi prea greu, deloc practic și, mai presus de toate, prost conceput. Cei de la revista Forbes nu s-au sfiit să îl numească „cel mai mare eșec auto din ultimele decenii”.

Dar criza nu se limitează la fabrica respectivă, ci dă semne că s-ar putea extinde la întregul grup. Model Y, recent împrospătat cu câteva modificări cosmetice, era așteptat să stimuleze vânzările. Dar clienții nu se mai îghesuie, iar Tesla vine acum cu oferte agresive de finanțare, inclusiv împrumuturi cu 0% dobândă.

Sunt semnele unei cereri slabe, iar cifrele devin alarmante: profitul operațional Tesla a scăzut cu 88% în primul trimestru al anului 2025. Pe piața bursieră, acțiunile Tesla au pierdut 26% din valoare, din ianuarie. Chiar și încrederea investitorilor loiali este pusă la încercare.

Rolul directorului general se află, evident, în centrul dezbaterilor. Elon Musk, considerat cândva un vizionar, este acum văzut de unii ca o sursă de instabilitate. Ieșirile sale politice controversate, apropierea de Donald Trump și de dreapta radicală americană alimentează o imagine din ce în ce mai controversată.

Unii clienți au mers atât de departe încât și-au vândut automobilele Tesla, iar neliniștea este palpabilă chiar și în interiorul companiei. Dar directorul financiar Vaibhav Taneja susține că a existat „ostilitate nedorită” față de brand.

Tesla, care își construise succesul pe inovație și entuziasm, pare acum frânată de propriile contradicții. Iar cireașa de pe tort este o scrisoarea deschisă semnată de unii angajați, prin care directorului general Elon Musk i se cere să se „retragă” din cadrul mărcii.

Distribuie acest articol!