Nick Collins preia conducerea grupului McLaren
12.05.2025
        
Distribuie acest articol!   

Un vânt de schimbare bate la McLaren, odată cu sosirea lui Nick Collins în funcția de CEO. Începe o nouă eră pentru celebrul brand, sub umbrela CYVN Holdings.

Fost director executiv al Forseven, Collins îi succede lui Michael Leiters, care a condus McLaren Automotive timp de aproape trei ani. Numirea face parte din reorganizarea condusă de CYVN Holdings, noul proprietar al constructorului auto, din decembrie 2024.

Cu experiența sa la Jaguar Land Rover (JLR) și Ford, Collins va trebui să ducă McLaren spre noi orizonturi, în special prin integrarea tehnologiilor avansate. Producătorul britanic își propune să își extindă portofoliul, rămânând în același timp fidel ADN-ului său sportiv.

În lumea supercarurilor, schimbările operate la vârful unui brand precum McLaren nu trec neobservate. Nick Collins este un inginer experimentat, cu experiență dovedită, iar această numire, anunțată la sfârșitul lunii aprilie 2025, marchează un punct de cotitură pentru producătorul britanic, recent achiziționat de CYVN Holdings, un fond de investiții cu sediul în Abu Dhabi.

După mai bine de 20 de ani la Ford, Collins a petrecut nouă ani la JLR, inclusiv trei ca șef al programelor pentru vehicule. Experiența sa la Forseven, un startup de mașini electrice deținut de CYVN, l-a pregătit pentru provocările unei piețe auto în plină expansiune. La McLaren, el moștenește o misiune complexă, aceea de a păstra spiritul mărcii, explorând în același timp noi segmente, precum SUV-urile sau modelele electrificate.

Tranziția vine într-o perioadă agitată pentru McLaren. În decembrie 2024, CYVN Holdings a finalizat achiziția McLaren Automotive și a unei participații minoritare la McLaren Racing, deținută anterior de fondul Mumtalakat din Bahrain. Această tranzacție a creat McLaren Group Holdings, o entitate care integrează McLaren Automotive, Forseven și participații la McLaren Licensing and Racing. Collins, deja CEO al Forseven, preia acum conducerea acestui grup extins, cu scopul de a optimiza operațiunile și de a accelera inovația.

Michael Leiters, care și-a părăsit funcția cu efect imediat, și-a făcut simțită prezența la McLaren, în ciuda unui context foarte dificil. Sosit în iulie 2022, fostul director executiv de la Ferrari și Porsche s-a alăturat companiei în mijlocul unei furtuni, când pandemia de Covid-19 o slăbise din punct de vedere financiar. Sub conducerea sa, McLaren și-a recăpătat avântul odată cu lansarea unor modele precum 750S, Artura, Solus GT și, cel mai recent, sublimul W1.

Potrivit lui Jassem Mohamed Bu Ataba Al Zaabi, președintele CYVN și McLaren Group Holdings, rolul său a fost esențial în stabilizarea companiei. Lansările din timpul mandatului său nu numai că au cucerit entuziaștii, dar au pus și bazele unei game mai diverse, o muncă pe care Collins va trebui acum să o continue.

Cu CYVN la cârmă, McLaren pare să dorească să-și extindă orizonturile. Fondul de investiții, care deține și o participație la producătorul chinez NIO și a achiziționat Gordon Murray Technologies în 2023, oferă resurse financiare și tehnologice semnificative. Se așteaptă ca Forseven, care până de curând funcționa în mod stealth, să joace un rol mai important.

În această etapă au apărut și unele zvonuri despre introducerea de noi modele, cum ar fi un SUV, urmând exemplul altor competitori, precum Ferrari cu Purosangue sau Lamborghini cu Urus. Într-un interviu acordat Autocar, Collins a vorbit despre extinderea în segmente mai scumpe, rămânând în același timp fidel ADN-ului mărcii.

Tehnologia NIO, în special pentru baterii și software, ar putea accelera dezvoltarea modelelor electrice sau hibride de înaltă performanță, o schimbare pe care piața automobilelor de lux o cere din ce în ce mai mult. Collins, cu pregătirea sa în inginerie, pare bine poziționat pentru a echilibra inovația și moștenirea.

Experiența sa la JLR, unde a supervizat proiecte precum noul Defender cu trei uși, îi demonstrează capacitatea de a regândi segmentele considerate învechite. La McLaren, el nu va trebui doar să mențină excelența supercarurilor, ci și să integreze soluții de viitor, cum ar fi utilizarea proceselor de fabricație iStream ale lui Gordon Murray, tehnologii pentru reducerea costurilor și greutății vehiculelor.

Distribuie acest articol!