Brembo a inventat frânele cu… LED!
26.05.2021
        
Distribuie acest articol!   

LED-urile au cucerit automobilul! Sunt la faruri, stopuri, ba chiar sub mașină, la iluminatul ambiental multicolor din interior și, mai nou, la… frâne! Inventivitatea nu are limite!

Ultima fiță în materie de frâne a fost prezentată sunb formă de concept, de către renumitul producător italian Brembo. LED-urile sunt situate pe piston și pe partea superioară a etrierului și își pot schimba cu ușurință culoarea, printr-o funcție wireless.

Scopul este de a îndeplini trei funcții, explică cei de la Brembo. În primul rând, este vorba de estetică, oferind proprietarului posibilitatea de a-și personaliza aspectul frânelor după propriul gust. Apoi  este vorba de siguranță, informând șoferul cu privire la uzură, printr-un cod de culori, afișat când mașina staționează. Nu în ultimul rând, ajută la reperarea mașinii, atunci când se află într-o parcare, de pildă.

Brembo a prezentat această idee sub forma unui concept, pentru a sărbători cei 60 de ani de activitate. De fapt, etrierul prezentat este unul de motocicletă, însă Brembo precizează că tehnologia poate fi ușor adaptată la automobile.

În altă ordine de idei, având în vedere praful și depunerile de pe sistemele de frânare, ar fi foarte dificil de menținut aspectul strălucitor al unor etriere iluminate! Dar poate câ într-o bună zi, de ce nu, se va inventa și un sistem de autocurățare pentru etriere…

Distribuie acest articol!