Analiză carVertical: Care sunt cele mai avariate și cele mai atent conduse automobile, în Europa
22.07.2021
        
Distribuie acest articol!   

V-ați întrebat vreodată care sunt mărcile cu cea mai mare proporție de automobile avariate aflate în circulație? Sau care sunt țările cu cel mai mare procent de mașini accidentate? Un studiu carVertical a întocmit câteva astfel de clasificări.

Specializată în evidența istoricului automobilelor uzate, platforma online carVertical a decis să apeleze la propria bază de date pentru a studia îndeaproape care este situația mașinilor accidentate din Europa.

În acest scop au fost analizate aproximativ un milion de rapoarte detaliate. Rezultatele sunt surprinzătoare: printre cele mai accidentate mărci găsim în egală măsură automobile premium, cât și low-cost.

Cercetarea a folosit rapoarte ale istoricului auto generate de clienții care utilizează platforma carVertical, în perioada iunie 2020 – iunie 2021, în următoarele țări europene: Polonia, România, Ugaria, Cehia, Bulgaria, Croația, Serbia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Belarus, Franța, Lituania, Ucraina, Letonia, Italia și Germania.

Top 5 cele mai accidentate mărci
1. Lexus 48,1%
2. Subaru 47,5%
3. Jaguar 44,1%
4. BMW 42,2%
5. Dacia 40,8%

Este oarecum surprinzătoare clasarea mărcii Lexus pe primul loc în acest clasament. ”Această marcă este fiabilă și produce autoturisme puternice, ceea ce poate duce uneori la momente în care șoferii își supraestimează abilitățile de conducere și asta se poate încheia prost”, explică cei de la carVertical această clasare.

Cât despre prezența Dacia în acest top, inițiatorii studiului susțin că aceste mașini ieftine sunt adesea folosite ca  „animale de povară” și, prin urmare, sunt supuse unor riscuri mai mari de avariere. Nu în ultimul rând, longevitatea automobilelor Dacia, care rareori ajung la casare, chiar și în cazul unui accident, explică prezența numeroaselor exemplare avariate care continuă să fie folosite.

Top 5 cele mai puțin accidentate mărci
1. Fiat 28,3%
2. Citroen 30,2%
3. Peugeot 31,1%
4. Opel 31,8%
5. Nissan 32,1%

Cei de la carVertical consideră că ”sex appeal-ul unui brand și caracteristicile mașinii afectează șansa acesteia de a fi implicată într-un accident. De exemplu, Fiat produce numai vehicule compacte. Mărcile Citroen și Peugeot oferă în principal mașini la prețuri accesibile, cu motoare de aproximativ 100-150 CP. Aceste caracteristici nu prea satisfac nevoile șoferilor dornici să accelereze rapid și să conducă frecvent peste limitele de viteză”.

Top 10 țări cu cel mai mare procent de mașini avariate
1. Polonia 44%
2. Lituania 43,1%
3. Slovacia 41,9%
4. Cehia 38,3%
5. Ungaria 38,2%
6. România 37,7%
7. Croația 35,1%
8. Letonia 33,6%
9. Ucraina 31,6%
10. Rusia 29,1%

La o primă vedere, s-ar părea că șoferii din Europa de Est sunt mai puțin atenți cu mașinile lor. Cu siguranță că, la fel ca în cazul clasamentului mărcilor, realitatea este ceva mai complicată.

În primul rând trebuie avut în vedere faptul că automobilele avariate sunt adesea reparate și puse la vânzare în aceste țări și că multe mașini folosite inițial în Europa de Vest sunt mai apoi exportate în Est. Nu în ultimul rând, vechimea parcului auto din aceste țări este destul de mare.

În 2017, un studiu arăta că parcul auto polonez era cel mai vechi din Europa, cu o vârstă medie de peste 17 ani, comparativ cu mai puțin de 9 ani în Franța. În mod deloc surprinzător, Polonia conduce în topul țărilor în care mașinile au fost avariate cel mai mult.

Diferențele considerabile dintre țări sunt probabil și rezultatul diferitelor stiluri de condus și al nivelului economic din fiecare țară. Cei care trăiesc în țări cu un produs intern brut mai mare își pot permite în medie vehicule mai noi. Obiceiurile șoferilor afectează și ele de asemenea aceste statistici.

Sursa: carVertical

Distribuie acest articol!