Formula 1, Ungaria: Esteban Ocon, la prima victorie! UPDATE: Vettel, descalificat
01.08.2021
        
Distribuie acest articol!   

Ultima rundă a Campionatului Mondial de Formula 1, înaintea vacanței de vară, s-a disputat în pusta maghiară, pe circuitul Hungaroring. Capul de afiș trebuia să îl constituie, evident, duelurile pentru supremație, Hamilton – Verstappen, la piloți, respectiv Mercedes – Red Bull, la constructori, însă cursa a avut o desfășurare de nimeni anticipată!

Calificările au fost tranșate de campionii en titre: Mercedes a ocupat prima linie a grilei, cu Lewis Hamilton in pole position – al optulea său pole la Hungaroring! Cei de la Red Bull au trebuit să se mulțumească cu a doua linie, iar Max Verstappen, cu poziția a treia la start.

Aversele de ploaie dinaintea orei de start aveau să bulverseze întrecerea. Bottas a avut un start prost și o frânare și mai proastă, înainte de primul viraj, ceea ce a declanșat un adevărat haos, care a determinat oprirea cursei și abandonul mai multor piloți.

Cu mașina avariată, Verstappen a retrogradat la coada clasamentului, în timp ce Hamilton a scăpat neafectat de incident și se părea că, la reluare, va controla ostilitățile fără nicio problemă. În mod surprinzător, scenariul nu a fost deloc acesta!

La restart, toți piloții au ales să intre la boxe, pentru a schimba pneurile intermediare cu slick-urile, având în vedere că pista se usca. Singura excepție a constituit-o… Hamilton!

Am asistat astfel la o eroare strategică monumentală a celor de la Mercedes, dar și la o situație inedită, cu un singur monopost pe grila de start!

Hamilton a intrat mai apoi și el la boxe, ceea ce avea să îl retrogradeze la coada plutonului. Așa că ambii favoriți la titlul suprem de anul acesta au avut de parcurs o cursă de recuperare, la capătul căreia Hamilton s-a descurcat mai bine, reușind să termine pe a treia poziție a podiumului.

Cu Verstappen clasat abia al nouălea în Ungaria, campionul en titre reușește să revină în fruntea ierarhiei provizorii a piloților, iar partea a doua a sezonului promite un duel apring între cei doi pretendeți la coroana supremă.

Cât despre câștigătorul de astăzi, Esteban Ocon a reușit o victorie imensă pentru Alpine și a cucerit inima tuturor fanilor din Marele Circ, acesta fiind primul său succes în F1. Deși se poate spune că a beneficiat de o conjunctură favorabilă, francezul a șitut să gestioneze perfect situația, mai ales pe final, când a rezistat în fața presiunilor lui Sebastian Vettel.

Clasament piloți: 1. Lewis Hamilton 192 p., 2. Max Verstappen 186 p., 3. Lando Norris 113 p.
Clasament constructori: 1. Mercedes 300 p., 2. Red Bull Honda 290 p., 3. McLaren Mercedes 163 p.

Următoarea cursă se va disputa pe 29 august, în Belgia, la Spa.


UPDATE 2 august: Sebastian Vettel a fost descalificat pentru că monopostul lui nu a avut suficient carburant în rezervor după ce a trecut linia de sosire. După cursă, Vettel a oprit la marginea pistei, în virajul 12. Germanului i s-a transmis prin radio de la boxe să oprească maşina. Ulterior s-a constatat că pilotul nu a finalizat turul de după cursă din cauza lipsei combustibilului din rezervor. În timpul controlului tehnic, reprezentanţii FIA nu au reuşit să extragă un eşantion de un litru de carburant din monopostul lui Vettel, pentru verificarea combustibilului. Această încălcare a regulamentul tehnic a dus la descalificarea lui Vettel, iar toţi piloţii clasaţi în urma lui germanului au urcat câte o poziţie.

Distribuie acest articol!