Salariile enorme ale directorilor din fruntea Stellantis produc controverse în rândurile acționarilor
19.04.2022
        
Distribuie acest articol!   

Majoritatea acționarilor Grupului Stellantis s-a întrunit recent, pentru a vota împotriva salariilor directorilor executivi ai grupului. Anunțul a fost făcut de președintele Stellantis, John Elkann, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor.

Acționarii au votat astfel, după o controversă legată de salariul CEO-ului Carlos Tavares. Acesta ar putea primi nu mai puțin de… 66 de milioane de euro, în contul anului 2021.

Veniturile de mai sus ar urma să fie acrodate în numerar, dar și în acțiuni, în funcție de îndeplinirea obiectivelor. Compania de administrare PhiTrust, acționar minoritar al Stellantis, a anunțat că va vota împotriva acestui salariu, considerat mult prea mare. Acționarii au urmat această poziție.

Opinia negativă răspândită în rândurile acționarilor este însă doar consultativă. Adică cei din conducerea Stellantis nu sunt obligați să țină cont de această dezaprobare a salariilor. În plus, votul împotriva acestor remunerații rămâne strâns. Se pare că 52,12% dintre acționari au votat împotrivă și 47,88% au votat pentru.

Situația este delicată pentru Grupul Stellantis. Gigantul auto nu a finalizat încă fuziunea tuturor mărcilor și, drept urmare, unii acționari, printre care și PhiTrust, consideră că remunerațiile sunt prea mari, în fața riscurilor sociale generate de posibilele concedieri. Pentru a calma controversa, Grupul Stellantis a asigurat că va ține cont de poziția acționarilor.

Carlos Tavares, CEO Stellantis

Salariile conducerii grupului sunt divizate într-o parte fixă ​​și o una variabilă foarte semnificativă. Carlos Tavares, CEO Stellantis, are un salariu anual de 19,1 milioane de euro. Acesta este împărțit în o parte fixă ​​de două milioane de euro și una variabilă de 17 milioane de euro, în care sunt incluse obiectivele de producție, alocarea de acțiuni, pensionarea precum și obiectivele financiare și de mediu ale mărcii.

Acționarii Stellantis estimează că acest salariu ar putea crește cu 47 de milioane de euro, dacă se vor atinge mai multe obiective, până în 2028. Ceea ce ar duce la un total de 66 de milioane de euro.

Cât despre restul conducerii, se știe că John Elkann primește 7,8 milioane de euro, iar directorul financiar de la Stellantis, Richard Palmer, încasează la rândul său 14,8 milioane de euro.

Deși aceste salarii par foarte mari, trebuie avut în vedere și faptul că Grupul Stellantis merge foarte bine și a generat un profit net de 13,4 miliarde de euro pentru anul 2021. Dar, în ciuda rezultatelor îmbucurătoare, amenințarea unui nou val de concedieri este încă relevantă în cadrul celor 14 mărci ale grupului.

În cele din urmă, rămâne de văzut dacă Carlos Tavares va ține cont sau nu de poziția acționarilor, privind reducerea remunerației sale și a celorlalți directori din fruntea Stellantis.

Distribuie acest articol!