Renault se retrage complet din Rusia
16.05.2022
        
Distribuie acest articol!   

Renault a semnat un acord prin care își vinde filiala din Rusia și participația la Avtovaz. Într-un comunicat de presă, compania precizează că activele sale au fost preluate astfel de către statul rus.

Consiliul de Administrație de la Renault a aprobat vânzarea a 100% din acțiunile Grupului Renault la Renault Rusia către orașul Moscova și a pachetului de 67,69% din Avtovaz către NAMI (Institutul Central de Cercetare și Dezvoltare de automobile și motoare).

Renault s-a separat, așadar, de Avtovaz, compania peoducătoare a automobilelor Lada. A fost o decizie dificilă, având în vedere că producătorul francez a investit masiv în ultimii ani pentru modernizarea și relansarea firmei ruse.

În cadrul planului de relansare Renaulution, prezentat la începutul anului 2021, Lada a format un duo cu Dacia, având o serie de proiecte comune. Astfel, noua generație a SUV-ului Niva, planificată pentru 2025, urma să fie derivată din viitorul Duster.

Nu se cunoaște valoarea tranzacției, dar se vorbește despre o sumă simbolică. Acordul prevede însă „o opțiune pentru Grupul Renault de a-și răscumpăra participația la Avtovaz, care poate fi exercitată în anumite perioade, în următorii șase ani”.

Activele Renault din Rusia valorează 2,19 miliarde de euro. Francezii au investit peste 2 miliarde euro în ultimii 15 ani, pentru a moderniza uzina Lada din Togliatti și pentru a împrospăta gama Lada. Anul trecut s-au vândut în Rusia 500.000 de mașini Lada și Renault.

„Azi am luat o decizie dificilă dar necesară, în deplină responsabilitate faţă de cei 45.000 de salariați pe care îi avem în Rusia, în dorința de a menține performanța Grupului şi a posibilității de a reveni în viitor în această țară, într-un context diferit. Am încredere în capacitatea Renault Group de a accelera transformarea sa şi de a-şi depăși obiectivele pe termen mediu”.

Luca de Meo, CEO Groupe Renault

Acum Renault părăsește complet piața rusă, o lovitură puternică pentru constructorul francez, având în vedere că pierde a doua piață după Franța. Însă sub amenințarea sancțiunilor economice din cauza războiului din Ucraina, compania nu a avut de ales.

În ceea ce privește activitatea uzinei din Rusia, autoritățile din această țară s-au grăbit să precizeze că pe viitor aici vor fi produse automobile Moskvich. Este vorba de un vechi brand sovietic, din anii 80, a cărui activitate a încetat în 2002.

Distribuie acest articol!