General Motors ia în calcul întoarcerea în Europa, într-o nouă formulă, pur electrică
19.05.2022
        
Distribuie acest articol!   

Gigantul american General Motors ar putea reveni pe piața din Europa, în următorii ani. Dacă se va întămpla asa, sunt șanse mari ca revenirea să se facă sub semnul electromobilității.

În anul 2017, după 90 de ani de prezență pe Bătrânul Continent, GM se retrăgea, odată cu vânzarea mărcilor Opel și Vauxhall, pentru 1,3 miliarde de euro, Grupului PSA, devenit ulterior Stellantis

Iar prin retragerea mărcii Chevrolet, GM dispărea complet de pe piața europeană, exceptând impoturile izolate ale unor exemplare Camaro, Corvette sau Cadillac.

Lucrurile nu vor rămâne însă așa pentru multă vreme, dacă e să ne luăm după o declarație recentă, făcută de Mary Barra, doamna de fier aflată la cârma grupului General Motors. Aceasta a precizat că este luată în calcul o revenire, prin intermediul modelelor electrice.

Mobilitatea electrică este în plin avânt în Europa, care este cu mult înaintea Americii de Nord, din acest punct de vedere. Totuși, încep să apară semnale care indică un oarecare interes vizavi de modelele electrice și din partea ”unchiului Sam”.

GM are ambiția declarată de a deveni lider în domeniul vehiculelor electrice, să ajungă din urmă și chiar să depăsească Tesla. În acest sens, gama ar trebui să devină complet electrică până în 2035.

Recent a fost stabilită o investiție de peste 7 miliarde de dolari, în producția de automobile electrice și acumulatori.

După plecarea din Europa, GM a dezvoltat mai multe modele 100% electrice, în special pe platforma dedicată Ultium. În același timp, tehnologia de conducere autonomă a fost un alt obiectiv major pentru GM, prin intermediul filialei Cruise.

Primele modele electrice de la GM sunt Cadillac Lyriq, GMC Hummer EV, Chevrolet Silverado EV și Equinox EV. De asemenea, este planificată și o versiune pur electrică a legendarei sportive Chevrolet Corvette.

”În urmă cu aproximativ cinci ani, am vândut Opel către ceea ce este acum Stellantis și nu avem niciun dubiu vizavi de un business cu vehicule dotate cu motoare cu ardere. Acum însă examinăm oportunitatea de creștere pe care o avem, deoarece am putea reveni în Europa ca un brand pur electric. Abia aștept să fim acolo!”

Mary Barra, CEO și președinte General Motors

Distribuie acest articol!